PUBLICITAT

El Govern defensa que la UE no significa més impostos

  • El Ministeri d'Exteriors qualifica de manipulació electoral lligar el tema fiscal amb l'acord d'associació
J. R. BAIGES /A.COLOMINAS
ANDORRA LA VELLA

El Govern vol rebatre les crítiques d'aquells que consideren que l'acostament a Europa o els Convenis de no Doble imposició (CDI) s'han traduït en un increment de la càrrega fiscal que suporten els ciutadans d'Andorra. Des de l'Executiu es defensa l'argument que la introducció de nous impostos és producte dels anys d'endeutament i se sosté que els impostos i la UE són dos temes paral·lels, és a dir que sense la negociació d'un acord d'associació s'hauria arribat al mateix nivell impositiu.

Des del Ministeri d'Afers Exterior també es manté aquesta tesi i es recorda que hi ha un procés d'incorporació dels impostos directes que es va començar a discutir els anys 90 i que arrenca de forma clara el 2006 , i s'apunta també que el govern d'Albert Pintat va deixar uns informes sobre imposició directa i una revisió del models d'indirectes. El titular de la cartera, Gilbert Saboya, subratlla que el 2006 Pintat es reuneix amb el primer ministre francès, Dominique de Villepin, amb l'objectiu que les reformes contemplades pel gabinet andorrà pugessin derivar en un CDI. «Associar que els impostes apareixen perquè t'acostes a Europa no és cert», manté el ministre, que evoca el moment quan Andorra tenia dos eixos pels quals era necessari afrontar una reforma fiscal: «El primer era dotar-se d'un marc fiscal homologable per signar els CDI, i això requeria introduir la imposició directe, i s'ha demostrar per les manifestacions de responsables francesos i espanyols que era necessari fer el pas. Només desenvolupant els CDI és possible desenvolupar sectors que es dediquin a l'exportació de serveis des d'Andorra cap a l'exterior».

Ingressos de l'Estat / El segon eix, segons el titular d'Exteriors, és que com més ampla és la base fiscal menys s'ha d'incidir en el tipus per obtenir els ingressos. Saboya vol deixar clar que la millor garantia per tenir impostos és que l'Estat acumuli dèficit: «No ens enganyem, qui ha decidit des del 1997 engreixar el dèficit és el propi Govern andorrà fruit de les seves decisions, i per tant qui crea la necessitat de posar impostos és qui crea el dèficit i l'endeutament». En aquest punt el ministre es mostra contundent i afirma que «associar impostos amb l'acostament a Europa és una manipulació electoral; amb els impostos se signen CDI i també s'ha aconseguit equilibrar el pressupost».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT