PUBLICITAT

Les llistes definitives

  • grafic 2
  • DA, Junts, Ld'A i SDP presenten les llistes als comuns i a l'edifici administratiu de Govern
  • Només Demòcrates i la coalició d'esquerres Junts tenen llista a les set parròquies
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Ara sí. Les quatre candidatures que s'esperaven ja són oficials. Demòcrates per Andorra (DA), Liberals d'Andorra (Ld'A), Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i la coalició d'esquerres amb el Partit Socialdemòcrata (PS), els Verds, Iniciativa Ciutadana i independents (Junts) van entrar ahir abans de les 12.00 hores les llistes territorials als comuns i les nacionals a l'edifici Administratiu de Govern. El secretari general del Govern, Jordi Casadevall, va ser l'encarregat de rebre els representats de cada partit. Dels caps de llista només Víctor Naudi, d'SDP, i Pere López, de Junts, van desplaçar-se amb els presentadors de les candidatures. De declaracions a la sortida poques. Això sí, tots van destacar que quantes més partits i llistes hi hagi, més democràcia hi haurà. Novetats d'última hora, sobretot pel que fa als primers noms de llistes nacional, no n'hi va haver, tot i que si que va haver-hi modificacions en algunes llistes territorials.

SDP / Els més matiners i més nombrosos en entrar les llistes nacionals van ser els membres d'SDP, que van arribar a les 10.00 hores del matí. El candidat i cap de llista, Víctor Naudi, va anar acompanyat de la número dos, Sílvia Bonet, i del tercer a la llista, Joan Marc Miralles. Com a presentadors de la candidatura van ser el conseller de Sant Julià de Lòria, Josep Roig, i el conseller d'Andorra la Vella, Josep Vila. Naudi va mostrar-se molt satisfet pels membres que configuren la seva llista nacional i territorial. El candidat d'SDP va afirmar que segueixen un projecte al qual hi són «fidels», mentre que va aprofitar per desacreditar la llista de DA considerant que inclou candidats de diferents àmbits i influències. Pel que fa a les llistes territorials, finalment SDP no tindrà representats per Canillo ni per la Massana.

DA / Les segones en arribar, pocs minuts després de les 11.00 hores, van ser les representants de DA. La cònsol menor d'Ordino, Consol Naudí, i la vicepresidenta del partit i consellera d'Encamp, Esther París, van ser les encarregades de portar la llista. París es va mostrar molt optimista i va remarcar que el seu és un projecte “continuista” després dels quatre anys de Govern de Toni Martí. Pel que fa a les territorials, DA serà present a totes les parròquies. La novetat més destacable respecte les informacions que s'han anat publicant durant les darreres setmanes és que Jordi Cinca acompanyarà a Rosa Ferrer com a representats de DA per la parròquia d'Andorra la Vella. Aquest moviment de peces va acabar amb Conxita Marsol com a número de tres de la llista nacional.

Per la tarda Martí va fer una roda de premsa on va destacar, igual que París, la voluntat continuista del projecte, remarcat l'obertura econòmica i la diversificació de l'economia del Principat que es busca a través dels Convenis per evitar la Doble Imposició (CDI) i el possible acord d'associació amb la Unió Europea, que de ben segur seran motiu de discussió durant la campanya. De fet Martí va llençar el repte de debatre sobre aquest i tots els temes de forma oberta, però “amb propostes concretes. L'actual cap de Govern en funcions va defugir de parlar sobre possibles pactes post-electorals i, fent un símil futbolístic, va reconèixer que l'objectiu és “sortir als set terrenys de joc –fent referència a les parròquies- amb la mateixa intensitat i jugant tot l'equip el mateix futbol”, fent referència clara als qui han considerat que hi pot haver divergències importants de posicions dins el mateix partit.

Ld'A / A poc menys de 20 minuts per arribar a les 12.00 hores van arribar els presentadors de Ld'A, la formació encapçalada per Josep Pintat. Els encarregats de dur la llista van ser, ni més ni menys, que dos excaps de Govern, Marc Forné i Albert Pintat. Forné va destacar que Ld'A ha fet una candidatura “per defensar i servir el país”. Sobre les dificultats per tancar les llistes, l'excap de Govern va assegurar que “dedicar-se a la funció pública quant pots quedar-te assegut a la cadira fent la teva feina no és fàcil”. Per aquest motiu va afegir que “cal felicitar a totes les candidatures per haver-se prestat a servir el país perquè és el que necessita Andorra”. Tot i ser els últims en donar noms concrets, Ld'A serà present a sis de les parròquies. Només Canillo no tindrà representació liberal.

Junts / Per últim, els darrers en arribar van ser els representats de la coalició d'esquerres que finalment s'anomenarà Junts. Al cap de llista de la coalició, Pere López, el van acompanyar la número dos, Rosa Gili, el qui serà representant a Encamp, David Rios, i Bernat Escoda. Són els únics que, a més de DA, van presentar llistes per les set parròquies. López va destacar que es presentem com «una alternativa de progrés sumant forces per aconseguir un model de país diferent i unificador». Sobre les possibilitats de la coalició per obtenir representació s'ha especulat molt en els darrers dies. De fet, Rios va afirmar que podria ser positiu per a ells que hi hagués quatre llistes nacionals i territorials perquè la dreta s'hauria de dividir entre els votants de DA i els de Ld'A.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT