PUBLICITAT

Espot insta el pròxim ministre a tenir prioritat per la mediació

  • Badia, del Col·legi d'Advocats, apunta que es promou el suport
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Espot, ahir durant el seu discurs davant dels advocats Foto: TONY LARA

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va reconèixer ahir que la futura llei de la mediació reclamada pel sector es troba en fase «absolutament embrionària» i va considerar que la redacció d'un projecte per a entrar-lo al Consell General ha de ser una «prioritat» per al pròxim ministre.

De la seva banda, el degà del Col·legi d'Advocats, Francesc Badia, va apuntar que des de l'entitat promouen la mediació i el suport legislatiu per a la seva pràctica. Badia es va mostrar confiat que es disposarà del text la pròxima legislatura. Espot i Badia van inaugurar i clausurar respectivament la taula rodona ‘Promovent la mediació des de l'àmbit jurídic', organitzada en el marc del primer postgrau en aquesta matèria de l'UdA.

La demanda d'una llei de la mediació va centrar l'acte per celebrar el Dia europeu de la Mediació organitzat pels responsables del primer postgrau en aquesta matèria. El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va admetre que s'ha fet una reforma normativa «en aspectes prioritaris» però serà responsabilitat del pròxim ministre abordar el projecte i començar a redactar el text amb la documentació recollida. «Ho haurà d'abordar el pròxim ministre des del primer dia», va afirmar Espot.

Aquest mètode de resolució de conflictes servirà per descongestionar la Batllia, va apuntar el titular de Justícia, però també suposa el primer nivell per arribar a acords entre les persones interessades i complementa l'arbitratge i els tribunals, va afegir el degà del Col·legi d'Advocats, Francesc Badia.

De fet, des del Col·legi es dóna suport a la formació en mediació i un cop comencin a sortir els primers professionals «és el moment de fer la llei», va indicar Badia. Aquest punt, creu, arribarà segurament la pròxima legislatura.

Perquè així sigui, el mediador i organitzador de l'acte, Ramon Tena, va demanar als partits polítics que estan elaborant els programes electorals que incloguin la mediació «no com una línia més sinó amb les eines per desenvolupar i implantar-la a Andorra».

La jornada va comptar amb experts de Catalunya, França i batlles i advocats andorrans. Com va explicar l'advocada i coordinadora dels Serveis de Mediació Ciutadana de Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Olivella i Premià, Marta Uxó, al principi la mediació s'usava sobretot per a conflictes entre dues parts, com ara divorcis o disputes veïnals. La pràctica s'ha transformat en «gestió del canvi», segons va manifestar, un aspecte que la societat demana en la societat actual i que es pot potenciar amb l'intercanvi de pràctiques i experiències com el d'aquest divendres.

El concurs del saig, pendent / El ministre de Justícia i Interior va admetre que el Govern ha de decidir quants saigs s'autoritzen al Principat i convocar el concurs, però tenint en compte que l'Executiu està en funcions, s'està valorant si fer-ho ara o després de les eleccions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT