PUBLICITAT

SANTA COLOMA

Els psicòlegs comencen a definir la professió per a una futura llei

Els col·legiats insisteixen a la ministra de Salut per ser inclosos en els convenis amb la CASS

Per ESTHER JOVER MARTIN

El president del Col·legi Oficial de psicòlegs d’Andorra, Òscar Fernández, a la residència l’Albó, de la qual n’és el coordinador.
El president del Col·legi Oficial de psicòlegs d’Andorra, Òscar Fernández, a la residència l’Albó, de la qual n’és el coordinador. | TONY LARA
El Col·legi Oficial de psicòlegs d’Andorra ha creat diverses comissions de treball per començar a definir la seva activitat en vistes a una futura llei de regulació de la professió. A l’estiu, els col·legiats van nomenar una nova junta que ha reactivat projectes en marxa, com el servei gratuït d’orientació psicològica, un servei de préstec de proves psicotècniques i les comissions de treball de cadascuna de les àrees d’aplicació de la psicologia, unes definicions que s’han d’incloure en la futura legislació, segons ha avançat el president del Col·legi de psicòlegs, Òscar Fernández.

Les comissions de treball estan formades per especialistes de cada àrea en què s’aplica la psicologia: la clínica, que tracta de la conducta i les emocions; la deontològica, sobre l’ètica dels psicòlegs, tot i que el Col·legi disposa d’un Codi deontològic propi des del 2010; l’educació, en l’àmbit de l’ensenyament; els recursos humans i organitzacions, sobretot a la feina; la neuropsicologia, que se centra en el funcionament del cervell i les seves patologies, i les emergències i catàstrofes.

 «Estem intentant definir des de cada comissió què fa i què ha de fer un psicòleg de cada branca, definir la pròpia professió per a una regulació més formal», ha afegit el president. A més, la legislació ajudarà a combatre els casos d’intrusisme: «Hi ha persones que no són psicòlegs que s’atreveixen a oferir teràpies psicològiques, com el coaching, que no sabem com afrontar com a col·legi, o gent que s’anuncia com a terapeuta sense ser psicòleg . Hem denunciat casos d’intrusisme però moltes vegades no es pot provar i no s’aplica sanció», ha alertat Fernández. «Sabem que hi ha persones que estan fent de psicòlegs sense ser psicòlegs, i ens preocupa tant pel mal que pot fer al pacient com per la repercussió que pot tenir en el col·lectiu».

Conveni amb la seguretat social / L’intrusisme perjudica una de les reivindicacions històriques dels psicòlegs i que la nova junta no ha abandonat: que els professionals no mèdics de la salut mental tinguin conveni amb la CASS. «Ja ens hem reunit amb la ministra de Salut, Rosa Ferrer, i li vam presentar una proposta per entrar a la CASS que està en fase d’estudi». De fet, la petició dels psicòlegs és una de les 31 propostes presentades per col·legis professionals, entitats i particulars al document de treball del Pla Nacional de Salut 2020. «Hem creat un grup de treball de 12 persones per fer una aportació ben estructurada, ben documentada, ben fonamentada i que sigui motiu d’estudi», ha subratllat Fernández. «Som l’únic actor del món de la salut que no està dins de la sanitat pública i no té massa sentit».

«Els professionals que es dediquen a la psicologia no poden competir amb els serveis que està donant Salut Mental, ni per preu ni per condicions, i del que es tracta és d’equiparar-nos als altres actors de la salut pública, nosaltres només volem igualtat d’obligacions i de drets», ha afirmat el president dels psicòlegs.

Un altre argument és que «la inclusió del psicòleg [dins dels convenis de la CASS] és un benefici tant per als professionals com per al país, perquè Salut Mental podrà donar un servei de major qualitat, de major atenció als usuaris i més especialitzat del que s’està fent ara. Ens hauríem de complementar i la nostra predisposició és total a col·laborar, a cooperar des del punt de vista de cessió de pacients i d’històries clíniques», ha garantit Fernández.

Primera consulta d’orientació gratuïta

El Col·legi Oficial de psicòlegs d’Andorra ha engegat un Servei d’orientació psicològica per oferir una primera consulta d’assessorament gratuïta. Una quinzena de col·legiats, del centenar que hi ha actualment, s’ofereixen per atendre les persones que sol·licitin l’entrevista.

«No és una consulta, serveix per resoldre dubtes i inquietuds a l’hora d’anar al psicòleg, i vèncer la resistència inicial que pot tenir el fet de visitar l’especialista», ha aclarit el president del Col·legi, Òscar Fernández. El servei es va engegar la setmana passada i dues persones ja han demanat cita. L’horari de visites és cada dimarts, de les set a vuit de la tarda, i cal reservar hora prèviament al telèfon 809 030.
«El que volem és que qualsevol persona que tingui una inquietud o cregui que té la necessitat de visitar un psicòleg vingui a fer-nos la consulta i la puguem orientar al professional més adient al seu problema. El que es tracta és de fer una valoració, que serveixi per discernir si realment necessita l’ajuda», ha explicat Fernández.

A més, el president ha puntualitzat que el servei «és voluntari i desinteressat, no hi ha cap retribució, i els col·legiats que hi participen no volen captar clientela sinó que només volen assessorar les persones desorientades. Potser no necessiten un psicòleg o els remetem al Servei de Salut Mental». H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT