PUBLICITAT

Andorra la Vella

El fill pròdig «agavatxat» que torna a casa

Josep Casadevall ha exercit de jutge del Tribunal Europeu dels Drets Humans des del 1996/ Les institucions andorranes l’han homenatjat

Per E.J.M.

L’exjutge Josep Casadevall Medrano entra al Consell General, ahir.
L’exjutge Josep Casadevall Medrano entra al Consell General, ahir. | Tony Lara
Josep Casadevall Medrano torna «d’un exili feliç» a Estrasburg, on ha viscut gairebé dues dècades per exercir de jutge al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), els últims anys com a vicepresident. «Ha estat una feina molt gratificant i he tingut el suport de la família», va comentar ahir emocionat el magistrat al vestíbul del Consell General, on va assistir en l’acte d’homenatge organitzat per les institucions andorranes. «Sóc el fill pròdig que torna a casa, agavatxat», va fer broma. 
 
El fins fa uns dies jutge del TEDH va afirmar que «una part meva seguirà a Estrasburg» ja que ha estat la seva ciutat de residència durant molts anys. De la seva tasca al tribunal, Casadevall va explicar que «he après molt de l’experiència intercultural» ja que en les discussions jurídiques confrontaven punts de vista magistrats de 47 nacionalitats. Una torre de Babel dedicada a fer acomplir els drets humans.
 
Durant el seu discurs, Casadevall va recordar la tardor de 1995 quan Andorra va entrar com a membre del Consell d’Europa. «El Govern havia de proposar un jutge per al TEDH i un dia em vaig creuar pel carrer amb Manel Mas, aleshores secretari d’Estat d’Interior i Justícia, i em va dir que em volia proposar ser jutge del TEDH», va contar l’exjutge. «Jo era advocat i no en sabia res! Però amb 49 anys també en vaig aprendre», va confessar. 
 
La primera audiència de Casadevall a Estrasburg va ser un cas contra Alemanya i, a partir del novembre de 1998, ja va ser obligatori per a tots els jutges residir a Estrasburg. Després de «386 audiències públiques i més de 2.500 sentències», Casadevall torna a casa on no el deixaran descansar. El degà del Col·legi d’Advocats, Francesc Badia, ja li va advertir que «l’hem d’acabar d’esprémer en benefici del país». La jubilació haurà d’esperar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT