PUBLICITAT

Encamp

Català sí, però a poc a poc

Els veïns i comerciants del Pas de la Casa veuen bé la campanya mentre no impliqui multes

Per EL PERIÒDIC

La ministra de Cultura, Olga Gelabert, i la cònsol menor d’Encamp, Esther París, ahir al matí.
La ministra de Cultura, Olga Gelabert, i la cònsol menor d’Encamp, Esther París, ahir al matí. | Govern d\'Andorra
Sembla que el català té mal d’altura, no arriba en bones condicions al Pas de la Casa, la població situada a més alçada dels Pirineus. Ara, el Govern, en col·laboració amb el Comú d’Encamp posen en marxa un projecte per oxigenar artificialment la llengua i assegurar-se que arribi vigorós als 2.050 metres. 
 
Sota el lema Fem el Pas en català,  el Govern impulsa una nova campanya per conscienciar i explicar als comerciants i treballadors del territori fronterer que tots els rètols i papers que es proporcionen han d’estar en català, a més de poder utilitzar altres llengües.
 
La proximitat amb França i la forta orientació turística de la població, fan, d’una banda que hi hagi molts turistes francesos i, de l’altra, que hi hagi treballadors als comerços i als serveis de la població de tots els orígens. «Hi ha dinàmiques, el moviment dels treballadors, per exemple, que fan que la situació del català sigui complicada», explica Sergi Valdés, director del departament de Política Lingüística. 
 
Les accions que preveu la campanya, se centren, precisament, en els comerciants. A partir de la segona quinzena d’octubre, començaran a rebre la visita de dos tècnics del departament de Política Lingüísitca que explicaran personalment la iniciativa. 
 
I els jugadors locals, com ho veuen? Doncs segons el Jean-Jacques Carrié, president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa: «Jo penso que és bo pel poble i és normal i lògic per a Andorra. L’única cosa és que es faci a poc a poc i sense multes. S’ha d’explicar a la gent i buscar un propòsit col·laboratiu, no punitiu» 
Una manera d’operar que, a priori, coincidiria amb la del Govern, que no vol fer rascar-se la butxaca a ningú pel català. «La Llei preveu l’obligatorietat de retolar. El que volem és una col·laboració mútua, no volem, en cap cas, sancionar», tranquil·litza la ministra de Cultura, Olga Gelabert. 
 
Una vegada els tècnics hagin visitat els establiments del Pas i «s’hagin explicat els recursos d’assessorament lingüístic dels que poden disposar i actualment no espremen prou», segons diu Valdés,  començarà la segona fase que consistirà a notificar els elements de cada negoci que caldria canviar o millorar. 
 
La tercera i última fase de Fem el Pas en català, arribarà a la primavera i servirà per «comprovar que s’hagin fet els canvis proposats i tot estigui en ordre», segons Valdés. 
 
Però els canvis i l’adaptació de les rotulacions tenen un preu i l’Associació de Comerciants, de la boca del seu president, ja ho ha deixat caure, però, de moment, l’Administració no recull la insinuació i no proposa ajudes en aquest sentit. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT