PUBLICITAT

Excursionistes més segurs a l'alta muntanya

  • La instal·lació d'internet també ha millorat la gestió que es fa als refugis
EL PERIÒDIC
ESPOT

Periodic
33Un usuari al refugi Josep Maria Blanch, al Parc Nacional. Foto: ACN / MARTA LLUVICH

El departament de Governació fa més de dos mesos que va inaugurar el pla pilot per dotar als refugis d’alta muntanya de servei d’internet. Un excursionista pot arribar a més de 2.300 metres d’alçada i trobar-se que el refugi on s’allotjarà disposa de cobertura d’internet. Els guardes dels refugis han explicat que aquest servei ajuda a millorar la seguretat dels excursionistes al poder accedir en temps real a les prediccions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya, i han dit que també ha millorat la comunicació entre refugis.

El pla pilot s’ha posat en marxa en set refugis del Pirineu de Lleida, però n’hi ha d’altres com el Josep Maria Blanch d’Espot que ja fa anys que disposa del servei.

Xavier Serratosa, guarda del refugi Josep Maria Blanch d’Espot, ha explicat que el seu refugi disposa de banda ampla i té un ordinador perquè els excursionistes el puguin fer servir per consultar la meteorologia, i d’aquesta manera poder planificar millor la seva travessa. Serratosa ha afegit que molts l’utilitzen per consultar els horaris de transport públic. Pel que fa al dia a dia dels refugis del servei d’internet, ha afegit que els va bé per poder consultar les reserves i la gestió de la instal·lació, informa l’ACN.

Molts excursionistes es sorprenen que després de més de tres hores de camí i sense cobertura de telefonia mòbil, en arribar al refugi Josep Maria Banch es trobin un ordinador en el que es poden connectar. En un món immers en les noves tecnologies els excursionistes ho agraeixen. Molts aprofiten per consultar el correu després de dies de travesses, o per organitzar-se la tornada i mirar els horaris de transport públic.

L’Elena és la guarda del refugi Mallafré, dins del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i ha explicat que el seu refugi és un dels set del pla pilot del departament de Governació. En el seu cas la connexió a Internet la tenen limitada als clients i solament la utilitzen els guardes per consultar les previsions del temps i les reserves del refugi.

L’Helena ha dit que en cas de coses urgents també deixen connectar els excursionistes, i explica que ho fan d’aquesta manera perquè tenen limitada la connexió. En aquest refugi la connexió d’internet hi arriba via satèl·lit.

La instal·lació d’internet via satèl·lit consta d’una antena parabòlica i un receptor que s’ubica a l’interior de l’edifici. Els set refugis inclosos dins el pla pilot són: Colomers (Vall d’Aran), Era Honeria (Vall d’Aran), Conangles (Vall d’Aran), Ernest Mallafré (Pallars Sobirà), Pla de la Font (Pallars Sobirà), Saboredo (Vall d’Aran) i Ventosa i Calvell (Alta Ribagorça). Aquest servei també ha ajudat a sortir de l’aïllament en que es troben els guardes dels refugis que durant dies no es mouen dels refugis, majoritàriament en èpoques d’estiu, quan l’afluència d’excursionistes és major.



Per a més informació consulti l'edició en paper.


Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT