PUBLICITAT

Andorra la Vella

El suport dels grups a l’FMI, a l’espera dels detalls

Tothom destaca les garanties, però volen saber els costos

Per Meritxell Prat

Imatge de la seu central del Fons Monetari Internacional (FMI), a Washington.
Imatge de la seu central del Fons Monetari Internacional (FMI), a Washington.

Els diferents grups parlamentaris no es mostren, encara, en disposició de donar un suport explícit a l’entrada a l’FMI. Després que EL PERIÒDIC avancés el contingut de l’informe redactat per l’economista David Vegara per encàrrec del Ministeri de Finances, els consellers consultats insisteixen que abans que res cal conèixer els detalls i la proposta concreta per al Principat. El conseller general de DA, Miquel Aleix, va recordar que el grup creu que val la pena «explorar al màxim la possibilitat de formar part de l’FMI» perquè «donaria solvència de cara a les agències de ràting i si mai hi ha una crisi, també ens donaria cobertura». Ara bé, també va deixar clar que cal avaluar molt bé els costos d’entrada a l’organisme. «No ho podrem saber exacte fins que no hi hagi una demanda formal i l’FMI ho calculi i també hem de saber de quina manera s’hauria de fer front al pagament, si caldria desemborsar els diners totalment o si una part els podríem tenir en un fons de garantia a l’AFA», va explicar, afegint que en tot cas «cal fer el balanç entre els costos i els avantatges».


Per la seva banda, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va admetre que l’adhesió a l’FMI «pot ser una garantia profitosa». Tot i així, va tornar a criticar les maneres com el Govern ha posat en marxa el procés, «sense comptar amb l’aval del Consell General», segons va denunciar ahir Naudi. El progressista hauria apostat per una anàlisi més aprofundida dels efectes de la incorporació a l’organisme internacional. De fet, va anunciar que, fruit d’una demanda d’SDP, l’assessor del consell encarregat d’aquesta qüestió participarà en una comissió especial, a finals de setembre, per contrastar la decisió i repassar-ne els pros i els contres. 

A l’expectativa  

La consellera liberal, Judith Pallarés, va explicar que «l’informe va en sintonia amb el que ja ens havia explicat el ministre a la comissió de Finances», però va assegurar que «no estem en situació de fer una valoració molt clara». De fet, va assegurar que «estem a l’expectativa». I és que com en altres casos, la decisió final anirà en funció dels detalls. «Entenem que s’ha fet un esforç per recuperar la plaça financera i que la majoria de països formen part de l’FMI, però per als microestats és un esforç molt gran», va apuntar, recordant que «en moments de dificultats pot donar suport». 


Així i tot, va remarcar que «calen unes projeccions clares perquè es parla de molts milions i cal fixar prioritats. De cara al futur cal saber a què es volen dedicar els diners i avaluar les possibilitats». 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT