PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Presó sense fiança per a l’andorrà implicat en l’agressió sexual a la Seu

L’home, arrestat pels Mossos dilluns, serà traslladat al centre penitenciari Ponent de Lleida

Els jutjats de la Seu d'Urgell, ahir.
Els jutjats de la Seu d'Urgell, ahir. | El Periòdic

El jutge va decretar ahir presó preventiva sense fiança per a l’home de nacionalitat andorrana de 21 anys implicat en l’agressió sexual múltiple que va denunciar una jove de 19 anys de la Seu d’Urgell el dia de Nadal. El magistrat del jutjat d’instrucció número 2 de la capital urgellenca va prendre-li declaració cap a les 15.00 hores i posteriorment va dictar la mesura cautelar. Fonts policials van indicar que avui serà traslladat al centre penitenciari Ponent de Lleida. La causa segueix oberta per un delicte d’agressió sexual, va assenyalar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La víctima va afirmar haver estat vexada per sis homes. 

La causa segueix oberta i la policia catalana no descarta efectuar noves detencions

L’home va ser detingut pels Mossos d’Esquadra el dilluns al vespre, després de rebre una citació i acudir voluntàriament a declarar a les dependències de la policia catalana. Ho va fer acompanyat d’un advocat. Després de prendre-li declaració, va quedar arrestat i va passar dos dies al calabós fins que ahir va passar a disposició judicial. 

La seva detenció és la segona que efectuen els Mossos en relació amb els fets. El 28 de desembre van controlar un home de 19 anys de la Seu, que hores més tard va quedar en llibertat provisional amb càrrecs. La jove agredida va exculpar-lo davant de la jutgessa de guàrdia, tal com la magistrada va constatar en l’aute, del qual va informar el TSJC el 2 de gener. El primer detingut va admetre estar present en el lloc dels fets, però va negar «rotundament» haver participat en l’agressió múltiple.

La titular del jutjat d’instrucció número 1, que posteriorment es va inhibir de coneixement de la causa a favor del número 2, va donar credibilitat als reiterats tocaments sense consentiment que la jove va denunciar que havia patit en el lavabo de dones d’un conegut local d’oci nocturn del centre de la capital urgellenca. En la interlocutòria emesa, la magistrada va constatar que la jove va fer una declaració «contundent» d’uns fets que la magistrada va considerar «greus». Amb aquests arguments, va dictar la llibertat del detingut amb mesures cautelars consistents en la prohibició de comunicar-se o apropar-se a 50 metres de la víctima, així com en la retirada de passaport, la prohibició de sortir d’Espanya i la compareixença mensual al jutjat d’on es trobi, ja que va veure risc de fuga i el Ministeri Fiscal no va sol·licitar presó provisional.

Fets jurats 

La víctima va denunciar que la matinada del 25 de desembre, concretament entre les 05.00 i les 07.00 hores, sis homes li van realitzar tocaments reiterats sense el seu consentiment en el lavabo de la discoteca. La dona va afirmar davant al jutge haver reconegut «sense cap mena de dubte» tres dels sis presumptes agressors, cinc dels quals serien andorrans, segons va transcendir. Tot i que l’agressió va passar la nit de Nadal, no es va fer pública fins al 31 de desembre, quan el col·lectiu Dones Feministes Alt Urgell, juntament amb Huldra i Arran Alt Urgell, ho va publicar a Facebook.

La policia catalana manté oberta la investigació i no descarta fer més detencions. De fet, fonts del cos consideren «clau» el testimoni del primer detingut per poder identificar a la resta d’homes involucrats. Ara, se li suma la versió del segon detingut. 

El Codi Penal marca penes de fins a 10 anys

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va informar ahir que la causa està oberta per un delicte d’agressió sexual. El Codi Penal espanyol tipifica aquest delicte en l’article 178 i pot comportar una pena de presó d’un a cinc anys.

La conducta anterior ha de ser castigada amb les penes de presó de cinc a 10 anys «quan els fets es cometin per l’actuació conjunta de dues o més persones», diu el reglament. 

El Codi Penal  descriu al responsable d’un delicte d’aquestes característiques com «el que atempti contra la llibertat sexual d’una altra persona, utilitzant violència o intimidació». 

Si no hi ha violència o intimidació, l’article 181 de les normes jurídiques indica que el responsable ha de ser castigat per un delicte d’abús sexual, amb una pena de presó d’un a tres anys o una multa de 18 a 24 mesos.

PUBLICITAT
PUBLICITAT