PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els professors francesos no descarten més protestes

Els mestres recelen de la retirada parcial d’un punt de la reforma de les pensions

Per Enric Revuelta

| MARICEL BLANCH

Els professors francesos al Principat no descarten noves mobilitzacions per protestar contra la reforma de les pensions d’Emmanuel Macron, malgrat l’anunci de l’executiu per retirar de manera provisional algun dels punts del text, com ara el càlcul de l’edat base a partir de la qual jubilar-se i cobrar el 100%.
Fonts sindicals expliquen que el pas fet per París no esvaeix qualsevol intent que hi pugui haver de vaga al sistema escolar francès, tot i que després de les vacances, els mestres es mantenen a l’expectativa. Tot i això, desconfien dels passos fets per França perquè consideren que tindran penalitzacions a l’hora de cobrar la jubilació ja que creuen que hi haurà mesures que només es posposaran, però que en cap cas es retiraran.

Amb tot, està per veure si l’embranzida amb la qual es va acabar l’any passat, amb diferents mobilitzacions tant a França com al Principat, continuarà. Fonts properes al sindicat de professors francesos admeten les dificultats que hi ha al Principat per mobilitzar els docents, sobretot els de primera ensenyança i de maternal, perquè han d’avisar amb 48 hores d’antelació. Per la seva banda, els mestres del Lycée no tenen unes hores determinades per fer un preavís. 

«A veure com revifa la protesta», expliquen es de l’organització sindical, que també consideren que les possibles protestes al Principat dependran també en part al seguiment que puguin tenir a França. La vaga més important al Lycée va tenir lloc el passat 5 de desembre, quan un 85% dels docents van fer vaga. Més endavant, també es van produir noves aturades, en aquest cas amb un 50% aproximat de seguiment. El passat 17 de desembre, l’aturada també va tenir un important seguiment tant a maternal com a primera ensenyança del sistema educatiu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT