PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Controls als ciutadans retornats de l’Àsia per l’alerta del coronavirus

Salut els farà una vigilància «activa» tot i no tenir símptomes

Per Enric Revuelta

Ciutadans del Principat que han tornat de zones properes al brot del coronavirus, sobretot dels països asiàtics, estaran sotmesos a uns controls de prevenció en cas que puguin acabar presentant símptomes de la malaltia. En el protocol d’actuació, elaborat pel Ministeri de Salut, s’explica que es farà una investigació per identificar les persones que han estat a la Xina o països propers i que un cop estiguin a Andorra, hauran de ser sotmesos a una vigilància «activa» durant dues setmanes, encara que no presentin cap símptoma de la malaltia. Un cop passats els 14 dies, si el contacte continua asimptomàtic, es donarà per acabada la vigilància. Segons ha pogut saber el PERIÒDIC, ciutadans que es troben a l’Àsia i que tenen previst tornar properament haurien estat contactats per l’Executiu per seguir aquest protocol preventiu.

En el cas dels contactes identificats desenvolupin una malaltia respiratòria de qualsevol gravetat els 14 dies posteriors després d’haver estat a prop de la zona on va aparèixer el brot, hauran d’iniciar «autoaïllament» i contactar «immediatament» amb el responsable del seu seguiment. Els contactes simptomàtics, segons el protocol d’actuació, «es consideraran a tots els efectes com a casos en investigació, encara que no compleixin amb els criteris clínics de cas, i per tant es recolliran les mostres peretinents» perquè siguin analitzades en un laboratori. En tot cas, no es recomana la recollida de mostres  diaris dels contactes asimptomàtics.

El protocol del Govern també preveu recomanacions per a les persones que hagin estat en contacte pròxim d’un cas confirmat. Per a aquestes persones es recomana seguir un protocol de vigilància, també de 14 dies, i que es prenguin la temperatura almenys dos cops al dia durant aquest procés i facilitar-la al seu metge de capçalera. També se’ls recomana disposar d’una mascareta i utilitzar-la si es manifesten els primers símptomes. En cas de febre o tos, es demana també que s’avisi telefònicament al 116 i al responsable del seu seguiment, rentar-se les mans freqüentment amb aigua i sabó, utilitzar mocadors d’un sol ús i limitar «tant com es pugui» els contactes amb altres persones. També es demana que durant el temps de vigilància s’eviti contactes molt propers amb altres persones i les reunions on hi hagi un gran nombre de persones. 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar l’emergència internacional pel  brot del coronavirus, que ja afecta més de 8.00 persones i ha causat més de 170 morts, totes elles a la Xina, on es va originar el brot.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT