PUBLICITAT

Andorra la Vella

Prop de 60 professors del sistema francès protesten per les pensions

Els docents volen aprofitar la visita del ministre d’Educació gal per expressar el seu malestar

Per Adrià Esteban

33 Professors del sistema educatiu francès protesten ahir amb torxes a la plaça del ‘The Cloud’.
33 Professors del sistema educatiu francès protesten ahir amb torxes a la plaça del ‘The Cloud’.

Prop de 60 professors del sistema educatiu francès es van concentrar ahir a la nit a la plaça de The Cloud a Andorra la Vella per protestar contra la reforma de les pensions del país gal, que preveu una reducció d’entre el 30 i el 40% de l’import de la prestació, o dit d’una altre manera, retallades d’entre 600 i 900 euros mensuals un cop els mestres s’hagin jubilat.

«Des de principis de desembre hi ha mobilitzacions, són de les més llargues que hi ha hagut mai. I volem escenificar, dos mesos després, que la mobilització continua. Cada vegada la gent té més convicció que aquesta reforma és injusta», va afirmar el representant intersindical del sistema educatiu francès a Andorra, Cris Noguer. Fins ara les accions de protesta al Principat s’havien focalitzat en accions de vagues al Lycée Comte de Foix, però ahir es va anar un pas més enllà sortint de les aules. «Sabem que aquí també estem a Andorra i les famílies que escolaritzem tampoc no hi tenen molt a dir. Tot i això, volem sensibilitzar les famílies que tenim amb aquesta problemàtica que ens trobem», va manifestar Noguer.

«No pot ser que als treballadors se’ls pugui imputar una tercera part de la pensió d’avui per demà. Veiem molt poca preparació en aquest projecte de llei perquè no es possible que s’hagin fet tots els estudis d’impacte, ja que són dramàtics pel col·lectiu de professors», va sentenciar el representant sindical. En aquest sentit, Noguer va considerar que els principals afectats per la reforma serien els joves «perquè els hi tocaria de ple» i les dones, atès que «tenen fills i estan un temps de baixa». A més, va recordar que «estem en una professió molt feminitzada».

La plaça, il·luminada amb el foc de les torxes, va aplegar prop d’uns 60 professors adscrits en quatre sindicats diferents, dos de primera ensenyança i dos de segona ensenyança. Cal recordar que el primer aglutina a uns 130 professors mentre que al segon hi pertanyen uns 150 docents. 

Així mateix, una altre de les principals preocupacions del col·lectiu és l’edat de jubilació. Segons Noguer, la reforma podria arribar a contemplar l’ampliació de l’edat de treball fins als 70 anys, ja que el nou sistema de punts comporta l’obligatorietat de cotitzar un mínim de 42 anys. A més, cal tenir en compte que l’accés al món laboral dels professionals de la docència s’allarga cada vegada més. «Això pressuposa també que els sous es pugin també per sobre del nivell de la inflació, cosa que no s’ha fet durant els anys anteriors i ens costa molt de creure», va afegir el representant sindical.

D’altra banda, els professor va reconèixer que el col·lectiu ha mantingut contactes en diverses ocasions amb el delegat de l’ensenyament francès. Amb tot, Noguer va assegurar que «s’han limitat a prendre nota de les nostres reivindicacions». De fet, un estament superior a qui tenen previst fer palès el seu malestar és al ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, qui té previst fer una visita institucional al Principat en els propers mesos. «Intentarem poder parlar de manera interna de les problemàtiques de caràcter nacional», va apuntar Noguer, qui va confiar també en poder encetar un diàleg per a millorar el sistema educatiu francès a Andorra. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT