PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern manté els protocols pel coronavirus davant l’alarma a Itàlia

Les farmàcies es queden sense estoc de mascaretes

Per Victoria Gómez Pérez

Una dona amb una mascareta higiènica.
Una dona amb una mascareta higiènica. | EFE

Després de les set morts per coronavirus a Itàlia –l’última, tot just ahir a la tarda–, el Govern fa una crida a la calma i manté els mateixos protocols sanitaris anunciats fa un mes. Tal com va indicar aleshores el ministre portaveu, Eric Jover, aquestes mesures inclouen l’aïllament de sales hospitalàries per acollir possibles casos de contagi, a més d’un pla mèdic que s’adapta segons les recomanacions actualitzades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així, la mateixa organització va admetre ahir que el coronavirus té «potencial de pandèmia» i va alertar que «tots els països són vulnerables», independentment de les seves condicions econòmiques. «Tots els sistemes tenen punts febles», va avisar el director executiu de l’OMS per a emergències de salut, Michael Ryan, tot avançant que tancar fronteres no evitarà que es propagui el virus. 

Malgrat això, el cert és que la societat es mostra preocupada i previsora en front la incertesa dels efectes que provoca aquest germen. De fet, les farmàcies d’Andorra, com la majoria d’arreu, pateixen «ruptura de laboratori» o «ruptura d’estoc». O el que és el mateix: el boom de demanda de mascaretes higièniques des que sortís a la llum el primer cas d’infectat ha deixat els proveïdors amb les mans buides. En aquest sentit, cal destacar que la mascareta que recomana l’OMS, el model FFP2 (N95), per la seva fixació i filtració, està esgotada mundialment.

Diversos farmacèutics del país van explicar que, al començament, les empreses xineses van comprar mascaretes més enllà de la Xina, la qual cosa va afectar directament la producció dels majoristes dels països veïns, principals venedors de les farmàcies del Principat. Després, la població va agafar por i en un acte de prevenció en va anar comprant fins a esgotar les existències. «Es van acabar molt ràpidament perquè no és un producte habitual i les farmàcies en solen tenir en estoc, però poques», va admetre la propietària d’una farmàcia de l’avinguda Carlemany. A més, va afegir, una empresa xinesa va comprar totes les mascaretes higièniques d’un fabricant català per assegurar-se el seu negoci i tenir així l’exclusivitat de la seva producció, de manera que «a nosaltres ens en va deixar de subministrar». 

Un altre farmacèutic de la capital va lamentar que «tot i que nosaltres en demanem cada setmana, no n’arriben ni sabem quan ho faran». Aquesta compra massiva, va declarar, es va realitzar tant per part d’andorrans i residents com dels turistes, que van aprofitar la seva estada al Principat per intentar comprar uns protectors que no trobaven al seu país. 

 

Desinfectant a 22 euros

Així doncs, i davant la manca de mascaretes, molts ciutadans han optat pel desinfectant o sabó de mans, un producte que a Itàlia, segons van denunciar les associacions de consumidors, ha passat d’un preu de 3 euros a 22 euros. Les organitzacions de farmacèutics d’Espanya, per la seva banda, també van informar que la venda de desinfectants s’ha incrementat un 300% i la de mascaretes, quan se’n podien trobar, un 710%, en comparació amb el mateix període de l’any passat. I van preveure que la tendència es mantindrà a l’alça. Al tancament d’aquesta edició en paper, a Espanya s’estaven analitzant tres possibles nous casos de contagi a Salamanca, Màlaga i Àvila.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT