PUBLICITAT

Andorra la Vella

Primer cas de coronavirus

Un jove resident de 20 anys que va viatjar a Milà dona positiu després de ser ingressat a l’hospital

Per Victoria Gómez Pérez

Benazet i Sarroca durant la compareixença d’ahir.
Benazet i Sarroca durant la compareixença d’ahir. | Maricel Blanch
Benazet anuncia que els infectats i el seu entorn obtindran una baixa mèdica coberta per la CASS

«Ja vaig avisar que probablement hi hauria algun cas de coronavirus a Andorra», va recordar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després que ahir el Govern confirmés el primer contagi de Covid-19 al país. Es tracta d’un noi resident de 20 anys que va tornar amb indicis gripals lleus d’un viatge a Milà. Dissabte, en pujar-li la febre, tal com indica el protocol, va trucar al 116 i una ambulància el va traslladar directament de casa seva a l’ala aïllada de la segona planta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, especialment habilitada per tractar aquest tipus de casos. Al llarg de la passada matinada, van arribar els resultats positius de les anàlisis enviades a Majadahonda (Madrid), tot i que Benazet va assegurar que el seu estat de salut és «excel·lent» i els símptomes «pràcticament han desaparegut». Ara serà el SAAS qui informarà a través dels seus comptes oficials la seva evolució, fins que sigui donat d’alta. Perquè el noi pugui marxar a casa «sense suposar un risc per a ell mateix o per a la població», la metgessa internista Odile Sarroca, que també va estar al capdavant de l’epidèmia d’èbola, va detallar que calen «dos PCR negatius» en el seguit de proves que se li realitzaran cada 24 o 48 hores.

Així mateix, el màxim responsable de la cartera de Salut va informar que l’entorn del jove i els amics amb els quals va anar a Milà estaran en aïllament domiciliari i observació de símptomes fins que passi el període d’incubació de 14 dies. Aquesta també és la situació de dues dones residents al Principat que fa uns dies van viatjar en el mateix avió que una persona infectada de Catalunya. 

A partir d’ara, Benazet va avançar que totes les persones confirmades amb Covid-19 estaran de baixa mèdica, mentre que els seus familiars n’obtindran una per motius epidemiològics, ambdues cobertes per la CASS. «És el mateix protocol que segueixen a França i a Espanya», va puntualitzar el ministre. Pel que fa al cost econòmic de l’enviament de les proves que s’envien de l’hospital a Madrid, no va concretar la xifra, però sí va reconèixer que és el ministeri qui assumeix tota la despesa.

 

Crida a la calma

Davant el possible pànic social que pugui generar aquest primer cas a Andorra, Benazet va fer una nova crida a la calma, assegurant que el 80% dels afectats de l’epidèmia la pateix com «un constipat» i que «només un petit percentatge –que ja pateix altres malalties prèvies– agafa pneumònia o complicacions pulmonars». 

A més, el fet que el brot hagi aparegut a l’Àsia «ens ha permès tenir un millor coneixement» de la malaltia. «Una dada que a mi em tranquil·litza molt és que la mortalitat infantil és nul·la, de 0 casos», va reconèixer Benazet. I va afegir: «Tenint en compte l’abast de la regió xinesa epicentre del coronavirus, el nombre d’infectats no és tan elevat i la gran majoria passa una grip sense conseqüències». En aquest sentit, va considerar que la reduïda dimensió del Principat no ha de per què facilitar la propagació del virus, si bé «els llocs amb molta afluència turística són incontrolables». «Sempre hi ha risc i, sí, segurament tindrem un segon i un tercer cas», va preveure el ministre. Per la seva banda, Sarroca va insistir que el Covid-19 és «de la família de les malalties respiratòries que inclouen diversos tipus de virus, alguns dels quals conviuen amb nosaltres habitualment. Aquest és el tercer cas de coronavirus que genera brots epidèmics, però és el que presenta les afectacions clíniques menys greus».

 

Registre de viatgers

En referència al nombre d’inscrits en el registre de viatgers, Benazet va comunicar que hi ha 57 persones que han estat a Itàlia, tres a Corea del Sud i una cinquantena més a altres països. Així, va demanar que no es viatgi a zones afectades –la Xina, el Japó, Corea del Sud, l’Iran i Itàlia–, si no és per «causes de força major», i va recordar que, en cas de notar símptomes cal trucar al 116 i no anar a Urgències. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT