PUBLICITAT

La Massana

Espot no creu que l’Estat pugui «sufragar» mai els avortaments

El cap de Govern assegura que el SIAD no s’emmarca en cap llei i, per tant, el copríncep no s’hi oposa

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre de Salut, la secretària d’Estat de Salut, el cap de Govern, dues llevadores i el ministre d’Afers Socials, ahir.
El ministre de Salut, la secretària d’Estat de Salut, el cap de Govern, dues llevadores i el ministre d’Afers Socials, ahir. | Maricel Blanch

Coincidint amb la setmana del Dia de la Dona, 8 de març, el Govern va inaugurar ahir amb magnificència el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD). Va ser una de les principals promeses electorals de Demòcrates, que posteriorment es va incloure en el programa del Govern de coliació, i abans de complir-se el primer any de legislatura, l’acompanyament «professional, públic i gratuït» a totes les dones que vulguin interrompre un embaràs –fora del Principat– ja és una realitat.

El cap de Govern, Xavier Espot, va insistir que si bé el SIAD oferirà tota mena de suport, fins i tot –i si escau– econòmic, a les dones que hagin avortat, el propi acte mèdic «mai podrà ser sufragat per les arques públiques». Tot i això, va reconèixer que «podria ser discutible», però des de l’Executiu ja s’ha analitzat profundament el marc jurídic actual i s’ha descartat l’opció. El SIAD, però, «com qualsevol altre servei públic», si detecta que una persona està en situació de vulnerabilitat, activarà el ventall d’ajudes d’Afers Socials, que poden incloure la manutenció, el reforçament escolar dels fills o el lloguer de l’habitatge.

 

No vulnera la Constitució

A més, Espot va refermar que la posada en marxa d’aquest servei no vulnera la Constitució, ja que no hi ha cap llei al darrere i, per tant, el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, no ha mostrat la seva oposició. «No s’induirà a avortar, sinó que s’informarà de totes les opcions», va matisar el cap de Govern. A pesar de tot, el SIAD comptarà amb un jurista perquè «ni les usuàries ni els professionals tinguin dubtes del que estan fent». En aquest sentit, va assegurar que si una dona decideix interrompre l’embaràs a l’estranger, no estarà cometent cap delicte, encara que aquest fet estigui contemplat en el codi penal andorrà. «Aportar informació i acompanyar» no és il·legal, va perseverar Espot.

Preguntat pel nombre de dones que podria atendre el SIAD, el responsable de l’Executiu va considerar que si només hi van dues «ja haurà estat útil», ja que es basa en una «necessitat de país» i «reconeix els drets de les dones».

 

Present en totes les fases

Una de les llevadores responsables, Cristina Pérez, va apuntar que el principal objectiu del SIAD és donar tota la informació que les dones requereixin abans de prendre cap decisió i, sobretot, ajudar-les en el post-avortament i mètodes contraceptius. Ara bé, «no s’obligarà ningú a tornar, però nosaltres estarem preparades per rebre-les», va afirmar Pérez.

El SIAD, que manté contacte amb clíniques públiques i privades de Catalunya, França i Portugal, està present als 11 CAP del país de forma rotatòria, mentre que l’atenció telefònica al 191 s’ofereix de dilluns a divendres de 07.30 a 20.30 hores. Les persones que requereixin  d’una major confidencialitat i personalització podran acordar una cita amb un administratiu o requerir d’una llevadora de domicili que s’adaptarà a les seves necessitats.

Més enllà de l’avortament, el servei també proporciona orientació i assessorament sexual i reproductiu. 

 

El mirall andorrà, aquesta nit a TV3

Aquesta nit TV3 emetrà el documental El mirall andorrà dins el programa Sense ficció, que tracta la situació de l’avortament al país amb diversos testimonis, tant a favor com en contra del model d’Estat actual. També hi intervenen els ministres portaveu, Eric Jover, i de Salut, Joan Martínez Benazet, així com veus autoritzades de l’església catòlica, tot i que no el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. La producció està dirigida per Albert Segura i Anna Sanmartí. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT