PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Covid-19, la principal amenaça del turisme a escala internacional

Els ministres iberoamericans sumen esforços perquè el virus no afecti l’economia de la regió

Per Victoria Gómez Pérez

Ministres i diferents representants de les delegacions de 17 països dels 22 de la Comunitat Iberoamericana.
Ministres i diferents representants de les delegacions de 17 països dels 22 de la Comunitat Iberoamericana. | Maricel Blanch

El Covid-19, o coronavirus, està generant un imparable retrocés en l’economia mundial que afecta, directament, el turisme. De fet, el director executiu de l’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA), va assegurar la setmana passada que les aerolínies estan patint uns danys «sense precedents» que podrien suposar fins a 113.000 milions de dòlars en pèrdues al llarg d’aquest any. 

Així, el coronavirus també va centrar gran part de la XII Reunió Interministerial Sectorial de Turisme que es va celebrar ahir al país en el marc dels actes previs a la Cimera Iberoamericana del mes de novembre. La secretària general de l’organització, Rebeca Grynspan, va admetre que, malgrat no tenir cap pronòstic estable, els experts preveuen que el 2020 serà «un any difícil» marcat pels efectes de decreixement econòmic produïts, justament, per aquesta epidèmia que ja ha afectat a més de 100.000 persones arreu del món (cal recordar que dissabte passat va ser donat d’alta l’únic contagiat, de moment, per coronavirus al Principat i que actualment hi ha dues persones pendents de diagnòstic).

 

40% del PIB

Grynspan també va assenyalar que un cop passi l’alerta sanitària, el turisme tornarà als índexs de creixement dels últims anys, de manera que «hem de coordinar-nos i fer esforços conjunts per sortir-ne airosos», tot afegint que «haurem de passar aquesta emergència en salut per una recuperació econòmica on el sector turístic jugarà un paper protagonista». Tanmateix, va demanar «no perdre el rumb» per assolir l’objectiu final que és la recuperació del turisme i que aquest continuiï contribuint a la valorització del PIB. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, va puntualitzar que el turisme representa entre el 25% i el 50% del PIB en els Estats iberoamericans, sent a Andorra del 40%.

A petició d’Espanya, durant la jornada d’avui els ministres aprovaran una referència explícita al Covid-19, ja que segons la ministra espanyola, Reyes Maroto, «si aconseguim controlar bé el brot, podrem tancar l’any amb números positius».

 

Més ecoturisme

D’altra banda, i per tal de deixar una «Iberoamèrica millor als nostres fills», la secretaria general va apuntar a la importància de crear un «vincle real entre el turisme, el medi ambient i les persones», així com en l’avançament cap al turisme gastronòmic, una tendència a l’alça que s’estudiarà en la pròxima cimera. La gastronomia, va dir Grynspan, ha de servir també per crear un relat iberoamericà bastat en les diferents identitats que conformen la regió.

Espot va recordar que malgrat que Andorra és un país «de petites dimensions», cada any rep 8 milions de turistes, el que suposa «100 vegades més la nostra població». Per aquest motiu, va alertar, és necessari trobar un equilibri entre quantitat i qualitat, el que fa imprescindible el desenvolupament de «polítiques públiques a favor del desenvolupament sostenible» i la innovació tecnològica en el sector. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT