PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les pèrdues en el turisme pel coronavirus són incalculables

Els experts preveien un creixement mundial del 3% que amb l’epidèmia s’enfonsarà considerablement

Per Victoria Gómez Pérez

La ministra Canals i Pinta Gama, ahir.
La ministra Canals i Pinta Gama, ahir. | SFGA/CEsteve

La ministra de Turisme, Verònica Canals, va reconèixer ahir que els efectes del coronavirus en el sector turístic són incalculables. De fet, va explicar que l’Organització Mundial del Turisme (OMT) preveia per aquest any un creixement d’entre l’1 i el 3% a escala global, però que «ja és evident» que es veurà considerablement reduït per la por generalitzada que ha provocat l’epidèmia. Tot i això, Canals va assegurar que no hi ha una xifra concreta per les pèrdues econòmiques i que el turisme, com la resta de sectors, està a l’expectativa de l’evolució del Covid-19.

La ministra va fer aquestes declaracions en el marc de la cloenda de la XII Reunió Iberoamericana de Ministres de Turisme que s’ha celebrat els darrers dies al Principat, i en la qual van participar diversos ministres i representants de 17 països dels 22 que conformen la Comunitat. Amb relació al coronavirus, justament, Canals va informar que el ministre de Turisme de Xile, Lucas Palacions, no va poder acudir a la trobada perquè el seu país ha decidit prohibir els viatges a l’estranger en un intent de controlar el brot. 

Davant la preocupació internacional, la ministra espanyola, Reyes Maroto, va compartir amb els seus homòlegs iberoamericans les actuacions que està duent a terme el país veí del sud i es van debatre possibles i futures línies d’actuació per «estar preparats». El secretari iberoamericà adjunt, Marcos Pinta Gama, per la seva banda, va avançar que el turisme seguirà les indicacions que dictamini l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que els països que conformen la Comunitat Iberoamericana «treballaran de manera coordinada» i intercanviaran informació per intentar minimitzar els perjudicis.

 

Desenvolupament sostenible

En un altre ordre de coses, Canals també va destacar el paper del turisme com a motor del desenvolupament sostenible a la regió. Per aquest motiu, els Estats participants en la reunió van aprovar un seguit de plans per potenciar un turisme respectuós amb el medi ambient, fent ús de la tecnologia, així com de l’educació i la capacitació per millorar el seu creixement. La ministra va destacar la importància d’interpretar el sector turístic com «una cadena de valor que ha d’incloure i ha de posar en valor elements com la identitat, la diversitat, la cultura o la gastronomia dels diferents territoris iberoamericans». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT