PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern es veu «obligat» a tornar a apujar la factura de la llum

Espanya ja ha tallat en dues ocasions durant unes hores el subministrament elèctric aquest octubre

Per Victoria Gómez Pérez

Les recomanacions d'estalvi energètic a la ciutadania.
Les recomanacions d'estalvi energètic a la ciutadania. | Govern d\'Andorra
L’encariment per als clients més habituals serà d’un 8% i per als clients professionals d’un 17%

«Ens sap greu. Ens hauria agradat no fer-ho, però ens veiem obligats a realitzar un segon augment de les tarifes del consum energètic aquest any». Així ha arrencat el cap de Govern, Xavier Espot, abans d’anunciar una nova pujada de la llum que suposarà, de mitjana, un encariment del 8% i que respon, bàsicament, a dos paràmetres: d’una banda, Espot ha explicat que els dies 4 i 10 d’octubre, Espanya va tallar el subministrament durant unes hores, fet que va obligar FEDA a activar el seu pla de contingència produint el màxim d’energia possible a la central hidroelèctrica d’Engolasters –amb el seu consegüent cost– i a incrementar la importació provinent de França. «Vull enviar un missatge de relativa tranquil·litat en el sentit que això no obeeix a un càstig a Andorra, sinó que és causa d’unes maniobres de manteniment a diferents centrals que van impossibilitar Espanya oferir-nos energia [també es van aplicar a Portugal i el Marroc]. Són talls que ja prevèiem, però no esperàvem que fossin abans de l’hivern», ha reconegut el cap de Govern, tot afegint que gràcies a la ràpida actuació de FEDA «ningú se’n va adonar». L’altre motiu que justifica el nou augment del preu és que actualment la companyia elèctrica presenta uns comptes de resultats de 16,4 milions negatius, que a finals d’any es podrien convertir en un dèficit d’entre 25 i 30 milions. 

A més, «hem de lamentar que malgrat que durant el mes de setembre vam fer moltes recomanacions amb missatges contundents apel·lant a un estalvi del 15%, no només no hem aconseguit reduir el consum, sinó que l’hem augmentat un 2%», ha etzibat Espot. Això, doncs, té un impacte directe en les factures individuals, però també en la viabilitat econòmica de FEDA, de manera que l’Executiu ha decidit «accelerar la implementació» d’un pla que entrarà en vigor l’1 de desembre (la idea original era a partir de l’any que ve). Pel que fa al consum domèstic, es proposa un «increment moderat sense comprometre la capacitat adquisitiva dels ciutadans», que per a les factures més habituals, corresponents al 80% dels clients, serà inferior al 8%, equivalent a entre 3 i 5 euros mensuals. Per als clients professionals, l’increment mitjà serà del 17% de la factura, mentre que es manté sense cap canvi la tarifa bonificada per a famílies vulnerables. En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha anunciat un ajut de 150 euros per a un miler de llars amb rendes inferiors a l’1,3% del LECS.

Quant al sector privat, se suggereix apagar els llums interiors i la climatització durant els horaris no laborables i els dies no feiners, l’enllumenat exterior i els aparadors només podran estar encesos en l’horari d’obertura del negoci i es prohibeix l’enllumenat nocturn de rètols i anuncis publicitaris. Els comuns, per la seva banda, han d’aplicar les mateixes mesures que l’Administració general amb la particularitat que, per exemple, l’enllumenat de Nadal només es podrà mantenir un màxim de 6,5 setmanes i fins a les 00.00 hores i també passaran a pagar l’enllumenat públic, un cost que des dels anys 80 assumia FEDA al 100% i que aquesta primavera, ja preveient la crisi arran de la guerra a Ucraïna, es va reduir al 50%.

Per un altre costat, i com a mesura d’acompanyament, el Govern incrementa la devolució parcial de l’impost especial als hidrocarburs de 3.000 litres a 8.000 litres, del qual es beneficiaran uns 1.000 vehicles. En una línia similar, també es posposa la taxa verda prevista per al 2023 fins al 2024 pels gasoils de calefacció. 

A mitjà termini, Calvó ha destacat la inauguració del parc solar de Grau Roig, que hauria de produir 1.400 MW/any (1,3% de la producció nacional), la construcció del parc eòlic del Maià i l’impuls als parcs solars en diferents modalitats. De manera paral·lela, l’Executiu invertirà 15 milions d’euros per capitalitzar FEDA i garantir les inversions en infraestructures renovables que facin el país menys dependent de l’exterior.

Finalment, el president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha expressat la seva indignació, tenint en compte que «fa només 10 dies es va presentar el pressupost» i el director de FEDA, Albert Moles, va anunciar un possible increment del 15%, però de cara a l’1 de gener. «No entenem què ha canviat i com s’aplica una pujada de la llum tal com està la resta del cost de la vida», ha apuntat. A més, ha avançat que les mesures serviran per augmentar les tarifes a la ciutadania, però no per aconseguir reduir el consum general perquè la seva part «és insignificant». «Què ha de fer la gent? Estar a les fosques? No veure la televisió? Són les grans empreses i els comuns els que poden representar un estalvi real», ha afirmat alhora que ha denunciat que tot plegat sembla «una pressió de fora [Espanya i França] i demostra, una vegada més, un desgovern inacceptable». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT