PUBLICITAT

Andorra la Vella

Compromís empresarial per reduir un 15% el consum elèctric

Les estacions aposten per l’autoconsum i obrir segons l’afluència

Per Victoria Gómez Pérez

Ruiz, Mas, la ministra Calvó, París i Santuré en la signatura del conveni d’estalvi energètic.
Ruiz, Mas, la ministra Calvó, París i Santuré en la signatura del conveni d’estalvi energètic. | SFGA/JAViladot

Les principals empreses, hotels i allotjaments turístics del país s’han compromès a reduir un 15% el seu consum energètic abans que arrenqui amb força la temporada d’hivern. Així, els actors econòmics que més despesa generen, englobats en la Cambra de Comerç, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), la Unió Hotelera (UHA), Autèntics Hotels (AH) i l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), van signar ahir un pacte amb el Govern, l’objectiu del qual és «assolir un estalvi i tenir una base sòlida necessària per a una gestió racional i sostenible de l’energia», en paraules de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. L’acord consta d’un total de 10 mesures, algunes tan bàsiques com utilitzar l’energia només quan sigui necessària, aprofitar sempre que es pugui la llum natural, regular la temperatura a 26 graus com a mínim a l’estiu i a 20 graus com a màxim a l’hivern o apagar l’enllumenat exterior dels edificis. En aquest sentit, i de cara a Nadal, tot i que l’Executiu demana limitar l’enllumenat a 6,5 setmanes i únicament en horari d’obertura del negoci, el president de la Cambra, Josep Maria Mas, va avançar que diverses empreses ja han informat l’ens que enguany només faran servir decoració no lumínica. Així mateix, el president de l’AEAT, Àlex Ruiz, va informar que s’està buscant la manera de posar un termòstat –o quelcom similar– a tots els allotjaments turístics perquè el topall de la calefacció es mantingui en els 20 graus reglamentaris. Un fet que segons el president de l’UHA, Jordi París, no hauria de suposar cap problema per al client, ja que «es tracta d’una problemàtica global i estem convençuts que els nostres visitants ho entendran i valoraran positivament l’esforç que fem». «Estem mirant començar la conscienciació abans de l’arribada, un cop es fa la reserva; aquí, els explicarem les normes a les zones comunes i els demanarem exactament el mateix per a la seva habitació», va indicar.

I és que com va apuntar la presidenta d’AH, Esther Santuré, es tracta d’un exercici de «corresponsabilitat» que si no s’assoleix passarà a mesures més dràstiques. Calvó, que no va especificar en què consistiria aquest enduriment, sí que va avançar que el projecte de llei sobre aquesta matèria que s’hauria d’aprovar el mes que ve contemplarà fer les recomanacions d’obligat compliment i, per tant, aniran acompanyades de sancions. Tot i això, «ja vam demostrar amb la covid-19 que les mesures només es fan obligatòries quan no hi ha més remei», va assenyalar la ministra, tot recordant que el consum del Principat no és comparable al dels Estats veïns, perquè «és molt estacional». 

Pel que fa a la CEA, el seu president, Gerard Cadena, va animar el Govern a «fomentar més l’autoconsum i l’eficiència», mentre va «encoratjar» les entitats privades a «fer un esforç per Andorra» apel·lant a la dependència energètica del país. Pensant especialment en les estacions d’esquí, tant Cadena com Calvó, van assegurar que els «consta» que estan fent grans plans d’estalvi per aquesta temporada, però sobretot per al futur. Així, van fer valdre el parc fotovoltaic de la Massana i els diferents mètodes de producció de Grandvalira per ser autosuficients, així com la promesa de posar en marxa els ginys i obrir pistes en funció de l’afluència d’esquiadors. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT