PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Secnoa demana allargar 10 anys més la concessió, fins al 2078

L’objectiu és recuperar les pèrdues que va provocar la pandèmia

Per Victoria Gómez Pérez

L’estació d’Ordino Arcalís un dia d’hivern.
L’estació d’Ordino Arcalís un dia d’hivern. | Grandvalira Resorts
L’ampliació s’ha calculat tenint en compte l’impacte de la covid i els fluxos de caixa fins a reequilibrar l’adjudicació

Secnoa va entrar divendres al registre del Comú d’Ordino la petició oficial per la qual demana allargar la concessió de l’estació d’Ordino Arcalís 10 anys més. Aquest és el període addicional que l’empresa independent Deloitte ha considerat que necessita la societat per recuperar les pèrdues econòmiques provocades per la crisi de la covid-19 i que a tancament de la temporada passada es van xifrar en tres milions d’euros –equivalents a un -83% en comparació amb la temporada 2018-2019, i malgrat reduir la despesa un 65%–. D’aquesta manera, Secnoa –com la resta de concessionàries del país– s’acull a la disposició del Govern que facilita gaudir de la possibilitat d’ampliar la durada de les concessions fins a un màxim del 20% respecte al període inicialment pactat. En el cas d’Arcalís, la concessió atorgada pel Comú d’Ordino el 31 de maig del 2018 era de 50 anys, és a dir, fins al 2068, que, si la corporació accepta la sol·licitud, passarà a ampliar-se fins al 2078. 

Aquesta ampliació s’ha calculat quantificant l’impacte de la covid d’acord amb l’anàlisi de partides d’ingressos i despeses del pla director de l’estació i comptant els fluxos de caixa que es produirien cada temporada addicional fins a reequilibrar la concessió. A més, s’ha tingut en compte l’evolució dinerària considerant que les pèrdues de tres milions d’euros actuals, l’any 2068, tindran un valor de 200.000 euros. Així, la recuperació es farà al final del període de la concessió, de manera que l’impacte ocasionat per la pandèmia es trasllada a la finalització d’aquesta. 

Mentrestant, Secnoa tirarà endavant la seva projecció de negoci que pretén materialitzar una sèrie d’inversions durant els pròxims 10 anys d’un cost previst de 10 milions d’euros. De fet, el compromís signat amb el comú el 2018 incloïa una inversió de 10 milions d’euros fins a enguany, però la xifra ja fa temps que ha superat els 12 milions, amb la construcció del telecabina de Tristaina (set milions), els actius relacionats amb l’oferta d’estiu (un milió), la millora de l’experiència del client i edificis a la cerca d’un turisme de qualitat (un milió), nous teleesquís (750.000 euros), la potenciació de la zona de debutants de Planells amb un jardí de neu (500.000 euros) i la creació de neu artificial (500.000 euros). Quant a les millores que es preveuen per a la pròxima dècada, destaca la reforma de la zona de l’Hortell, porta d’arribada a l’estació, que arrencarà la pròxima temporada.

Un cop entrada la sol·licitud, el Comú d’Ordino obre ara un període de revisió per decidir acceptar-la o rebutjar-la, si bé tot fa preveure que, tant en el cas de Secnoa com en el de les altres estacions, es tirarà endavant sense cap objecció política. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT