PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andbank tindrà una estratègia «exigent» de cara a l’any que ve

Els economistes creuen que a partir del 2024 la perspectiva econòmica serà «positiva»

Per El Periòdic

L’exterior de l’edifici central d’Andbank a Escaldes-Engordany.
L’exterior de l’edifici central d’Andbank a Escaldes-Engordany. | Andbank

L’economista en cap d’Andbank, Àlex Fusté, va avançar ahir durant la conferència d’Andbank Perspectives per al 2023 que l’estratègia del banc implicarà mostrar-se «exigent» amb relació a les decisions d’inversió de cara a l’any vinent. Una decisió que, com va explicar Fusté, «creiem que és obligatòria tenint en compte la situació actual». «La nostra posició serà conservadora. Tindrem uns nivells de liquiditat al voltant del 20% i serem exigents a l’hora d’utilitzar aquest cash», va afegir l’economista.

Fusté va afirmar que aquesta decisió s’ha pres d’acord amb quatre idees relacionades amb la conjuntura econòmica actual. Per començar, l’economista en cap d’Andbank va ressaltar el fet que, en aquests moments d’inflació, existeix una mena de miratge que infla els beneficis i exagera els resultats de les empreses. Una situació que podria derivar en el risc que les empreses acabin acudint al mercat negre. Per altra banda, també va comentar que la inflació hauria de baixar més de dos punts percentuals i augmentar els tipus d’interès per sobre dels actuals. Un escenari, segons ell, dubtós. La tercera idea a tenir en compte està relacionada amb el conflicte entre Rússia i Ucraïna. El fet que hi hagi grans potències poderoses darrere de cadascun dels bàndols pot fer pensar que el conflicte va per llarg. «Si no es posa punt final al conflicte, cosa que ara mateix no veiem, la inflació pot continuar sent persistentment alta durant un any més», assegurava Fusté. Finalment, va destacar que l’energia es troba en acceleració i cara. 

Pel que fa a l’escenari d’Europa, Marian Fernández, responsable de macroeconomia d’Andbank, va puntualitzar que la recessió tècnica suau serà l’escenari base. «Creiem que gens acompanyarà fins a l’estiu». «La inflació es trobarà entre el 5 i el 6%, nivells incòmodes pel Banc Central Europeu. Per això optem una posició prudent», va assegurar. En aquest sentit, Fusté va afegir el fet que Andorra no es mantindrà al marge d’aquesta dinàmica, ans al contrari. «Si estem en situació de recessió tècnica a Europa, l’economia andorrana també entrarà en aquest joc. De fet, tal com va deixar clar Fusté, «nosaltres intentem donar una visió de l’any que entra però també anar més enllà». Així doncs, tot i que el 2023 arriba com un «any desafiant amb alguns núvols a l’horitzó», de cara al 2024 o el 2025 es preveu una «perspectiva econòmica positiva i racional», segons informa l’ANA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT