PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Pla amb 87 accions fins al 2035 en l’Estratègia del paisatge

Com a novetat, incorpora els principis i els objectius resultants d’un treball participatiu

Per El Periòdic

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó.
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. | SFGA

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va presentar ahir la nova Estratègia Nacional del Paisatge d’Andorra 2035. El document inclou els principis, els objectius de qualitat paisatgística i les línies d’actuació que s’han d’implementar en els propers anys a partir del full de ruta que permetrà gestionar i ordenar tots els tipus de paisatges que s’han identificat al país, per avançar cap a un model territorial propi, integrat i resilient, tot integrant el paisatge en l’ordenament territorial, l’urbanisme i les polítiques sectorials, en un context d’emergència climàtica. Així mateix, l’estratègia també integra un pla associat amb 87 accions concretes.

Com a principal novetat, l’estratègia, aprovada fa uns dies pel Govern, es plasma i es trasllada de forma innovadora sobre el mapa de l’estratègia del paisatge d’Andorra, incorporant els principis i els objectius de qualitat paisatgística i les línies d’actuació que han resultat d’un treball participatiu amb tots els actors implicats, com les set administracions comunals, els ministeris del Govern, les empreses que treballen en aspectes ambientals, les associacions i la ciutadania en general.

«El procés participatiu ha estat un aspecte clau en l’elaboració d’aquesta nova estratègia, ja que ha permès generar una reflexió col·lectiva al voltant del paisatge del nostre país, captar el coneixement que en té la ciutadania, els agents socials i econòmics i les principals institucions del país i recollir els referents paisatgístics claus i simbòlics que la societat andorrana ha identificat com a part de la seva identitat», va emfatitzar la ministra durant la presentació de la nova estratègia. «Els paisatges configuren els nostres entorns de vida, i són un autèntic reflex de la societat i estils de vida al llarg del temps. Per tant, són, i han de ser, indiscutiblement, una prioritat en el desenvolupament sostenible del nostre país. L’estratègia que avui presentem és clau per protegir i gestionar aquest bé tan preuat», va apuntar Calvó.

En aquesta mateixa línia també es va expressar Pere Sala, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, entitat que ha col·laborat en la part tècnica de l’estratègia. «Hi ha molt pocs països a Europa que disposen d’un pla relacionat amb el paisatge i encara menys països que disposin d’una estratègia desenvolupada sobre el mapa, és quelcom molt innovador», va apuntar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT