PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La nova xarxa de fred i calor dona servei a tres conjunts d’edificis

Subministrarà l’energia equivalent al consum de 740 llars

Per El Periòdic

Les autoritats durant l’acte d’inauguració, ahir a Escaldes-Engordany.
Les autoritats durant l’acte d’inauguració, ahir a Escaldes-Engordany. | FEDA

La xarxa de fred i calor que FEDA Ecoterm ha instal·lat a Escaldes-Engordany ja dona servei en període de proves a tres conjunts d’edificis amb desenes d’habitatges del Clot d’Emprivat. Un cop inaugurat el local tèrmic, ahir, la xarxa ja està preparada per embrancar edificis públics com l’escola bressol i el Prat del Roure i diferents edificis d’habitatges a Fiter i Rossell. La xarxa, un cop desplegada, subministrarà l’energia equivalent al consum de 740 llars i tal com van destacar tant el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, com el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, «és un pas més» cap a la sobirania energètica del país. De fet, es va incidir en la importància d’instal·lacions com aquesta i més en el context actual de pujada de preus de l’energia.

Travé va explicar que aquesta xarxa permet distribuir calefacció, aigua calenta i fred gràcies a un sistema d’aerotèrmia «a gran escala que permet aprofitar la temperatura de l’aire» per subministrar tant aquest fred com calor. Tal com es va explicar, ara com ara es dona servei als edificis de nova construcció del Clot d’Emprivat i és previst que aviat alimenti també els edificis comunals abans esmentats i també habitatges privats. De fet, el gerent de FEDA Ecoterm va destacar que els ha «sorprès» el fet que ja quan es van anunciar els treballs haguessin sorgit demandes «de diferents zones d’Escaldes-Engordany» en què els veïns es volien embrancar. De fet, va subratllar «la bona acollida» que està tenint aquesta xarxa, com també la d’Andorra la Vella i la de Soldeu. «Tots els projectes de xarxes estan tenint molt bona acceptació i més avui en dia en què hi ha més consciència de l’important que és l’energia i permeten una alternativa a la demanda elèctrica».

La xarxa escaldenca té una longitud de 950 metres i permetrà l’estalvi de 1.290 tones de CO2 a l’any, la qual cosa és l’equivalent al que emetrien 675 vehicles en un any. La inversió ha estat de 5,5 milions d’euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT