PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La capital posa la primera pedra per crear el consell de la gent gran

L’ens tractarà temes com l’habitatge o serveis per detectar situacions de risc social

Per El Periòdic

Conxita Marsol, David Astrié i Meritxell Pujol amb els integrants del consell de la gent gran d’Andorra la Vella.
Conxita Marsol, David Astrié i Meritxell Pujol amb els integrants del consell de la gent gran d’Andorra la Vella. | Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara

Andorra la Vella ha posat la primera pedra per a la constitució del consell de la gent gran. Es tracta de la primera parròquia que l’impulsa, amb la voluntat de poder escoltar la veu del col·lectiu i prendre mesures per posar solució a diferents problemàtiques. Així, ahir es van escollir els representants d’aquest organisme per un període de dos anys, i també es va aprovar el reglament que el regula. Des del comú, es van proposar un seguit de temes perquè els diferents grups de treball comencin a reflexionar-hi. Així, es van plantejar qüestions com l’habitatge; la creació de serveis per detectar situacions de risc social; la instauració de serveis comunals perquè la gent gran pugui romandre a casa seva; l’establiment de mesures econòmiques per cobrir mancances no cobertes; o la posada en marxa de nous cursos. Ara, la gent gran haurà d’escollir quins temes prioritza per començar a posar fil a l’agulla.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va valorar que «pensem que amb la gent gran serà molt important que ens puguin aportar les seves necessitats i idees», però també tractant qüestions que «no sempre arriben» als responsables de la política comunal. A més, va manifestar que creu que els problemes «més importants» que afecten la gent gran són l’habitatge i les situacions de vulnerabilitat, Així, va recordar que hi ha «molta gent que viu sola» i que, per tant, és «important crear xarxes veïnals per tenir-les localitzades» i analitzar «quines necessitats tenen i com podem ajudar-les». En aquest sentit, va defensar que aquesta problemàtica hagi estat una de les propostes que el comú ha posat sobre la taula, perquè ara sigui la gent gran la que faci propostes al respecte. De totes maneres, la cònsol major va asserir que el comú ja hi ha començat a treballar, i des de la pandèmia s’ha creat un fitxer de persones majors de 80 anys. Quant a l’habitatge, va indicar que és un punt que «ja s’està tractant a nivell més general», i va informar que el comú compta amb els habitatges del Calones.

Des del col·lectiu de la gent gran es va coincidir amb la cònsol en què el problema de l’habitatge és important per a ells. Així, dos dels representants del col·lectiu al consell, Xavier Mira i Francesca Ruiz, van assenyalar aquesta problemàtica. Ruiz va comentar les dificultats per poder pagar un lloguer «de 800 o 900 euros amb pensions de 1.000 euros» i, al seu torn, Mira va fer notar que hi ha una dificultat pel cost de la vida. A més, Ruiz va apuntar que un altre problema és el tercer pagador, ja que hi ha gent que ara com ara «no compren els medicaments» perquè tenen dificultats per pagar-los. 

Amb tot, Marsol va explicar que les propostes que la gent gran faci arribar seran analitzades en junta de Govern per posar els «mitjans per fer-les realitat», va informar l’ANA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT