PUBLICITAT

Catalunya es mobilitza de nou

FABIOLA SOFIA MASEGOSA
[email protected]

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Catalunya té previst fer el proper 11 de setembre la Via Catalana amb l'objectiu de reivindicar la seva independència. És a dir, una cadena humana d'uns 400 quilòmetres que seguirà el traçat de l'antiga Via Augusta, des del Pertús (Vallespir) fins a Alcanar (Montsià). Però, mentrestant, les cadenes humanes de suport a la Via Catalana s'han multiplicat aquest cap de setmana a l'estranger. Se n'han fet en llocs tan diversos com Toquio, São Paulo, Buenos Aires, Toronto, Edimburg i Berlín.

Ara, pel que sembla, els catalans que viuen a Andorra també volen unir-se a aquesta iniciativa i a les xarxes socials apareix una convocatòria perquè «tothom qui cregui que els ciutadans poden decidir lliurement el futur del seu país s'apunti a aquest acte reivindicatiu». La proposta és per als dies 9 o 10 de setembre. Continuant amb Catalunya, La Via ha estat proposada per l'Assemblea Nacional Catalana i, segons Carme Forcadell, la seva presidenta, ha de ser «un símbol, el símbol de la unitat del poble català per assolir la sobirania nacional».

Els polítics catalans han adoptat diferents postures envers l'acte: per exemple, el líder del PSC, Pere Navarro, ha desqualificat la iniciativa, mentre altra figura de gran pes al partit, l'exconseller Joaquim Nadal, s'ha posat al capdavant de la plataforma pel dret a decidir de Girona, on va ser alcalde fins que va renunciar al seu càrrec per dedicar-se a altres afers nacionals.

Duran i Lleida, secretari del PSC, demanava que la Via es convoqués pel dret a decidir, i no directament per la independència, però els organitzadors li van recordar que ja és tard per reclamar el que ja està assumit i demanat per les vies polítiques oficials. Altres partits com Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), i la més o menys anàrquica Candidatura d'Unitat Popular (CUP), han anunciat la seva participació decidida. I encara que molts pocs ho hagin manifestat, també hi haurà alguns membres del PSC.

La proposta, doncs, queda feta; ara falta veure la resposta ciutadana, que sembla ser que serà massiva, i la posterior reacció per part del Govern Espanyol. 

 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT