PUBLICITAT

'ANNUS HORRIBILIS'

JAUME TORRES
@jaume_torres

Periodic
Foto:

L a Banca Privada Suïssa i la Banca Privada Andorrana estan rebent una forta envestida, sobretot reputacional, tot i que són dos models ben diferents i els resultats així ho avalen.

Lombard Odier i Pictet, dos de les banques privades helvètiques més importants i més antigues, van publicar ahir els seus resultats per primer cop, fortament pressionades per la opinió pública després de 200 anys de secretisme. L'any 2013 va ser pèssim per a la banca privada suïssa, com demostra el fet que més d'un terç d'aquestes institucions van declarar pèrdues, segons l'estudi «Rendiment dels bancs suïssos» de l'auditora KPMG donat a conèixer aquest dimecres passat a Zuric.

Pel que fa a la rendibilitat, més d'un terç va declarar pèrdues el 2013, enfront del 20% de 2012. A més, el creixement es va desaccelerar o es va estancar el 2013 en el cas de 59 dels 94 bancs analitzats per la consultora.

A més de la mala conjuntura econòmica, els bancs privats suïssos, especialitzats en la gestió de fortuna, s'han vist afectats per les mesures fiscals imposades per Washington per regularitzar la situació dels fons no declarats dipositats per defraudadors nord-americans. A això se suma que molts clients van retirar els seus fons dels bancs privats suïssos l'any passat, en particular de les entitats petites i mitjanes.

Per a la banca Andorrana, últimament també bufen temps de tempesta, curiosament en aquest cas, no es per els mals resultats ni per la pèrdua d'actius en gestió, en aquest últims anys, la banca Andorrana ha pres un altre camí, mai ha amagat els seus balanços, ha fet els deures, també és una banca de llarga tradició a Europa (amb més de 100 anys d'experiència) i forta solvència, amb un ràting millor al de la majoria dels seus veïns europeus, amb balanços sanejats i amb una millora constant dels actius gestionats.

En els últims anys amb aquesta proposta de valor, han arribat al veí mercat espanyol i als mercats internacionals on la majoria hi són presents, confiant en captar el client que busca «una altra manera d'entendre la banca privada» i ho estan aconseguint, la llàstima es que l'exposició als escàndols de corrupció constants del nostre estat veí, afecti un bon nom guanyat a pols a base de molts anys de feina ben feta.

Sense cap dubte els esforços fets per el regulador Andorrà i per la nostra banca són molt grans en comparació a la seva petitat mida i s'han fet en un temps record, fins ara amb un èxit notable, segur que millorable en alguns aspectes, però potser als nostres veïns no els interessa la justa competència acceptant el lògic fet diferencial de ser petits, per aquesta raó ens estan llençant a sobre del nostre sistema financer la seva ‘merda', fent-nos veure hàbilment que és nostra, mentre els servim de columna de fum per distreure la seva opinió pública.

El que es clar, es que hem de seguir millorant en obertura, transparència, serietat i solvència, però també es igual de clar que no cal avançar per l'esquerra a Suïssa o Luxemburg i que l'infern fiscal comunitari no es un bon model per Andorra, doncs si seguim en aquesta direcció, la seva burocràcia i les seves lleis ens ofegaran fins a fer desaparèixer qualsevol rastre de riquesa del país i aleshores potser ja no caldrà signar cap CDI, no tindrem cap fet diferencial, serem com ells, amb sort, una colònia més, com posa en el DNI de tots els residents Espanyols, Província: Andorra. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT