PUBLICITAT

Drama humà per la sequera

OSCAR RENÉ

Més d'1,2 milions de camperols i indígenes pobres que conreen grans bàsics per a la seva subsistència, viuen un «drama humà» per una perllongada sequera que va afectar 208 municipis en 16 dels 22 departaments que té Guatemala; el Govern ha demanat ajuda a la comunitat internacional. Durant 40 dies, d'acord amb les autoritats, en la majoria del territori guatemalenc va deixar de ploure, el que va fer que les sembres de blat de moro i fríjol, la principal dieta dels habitants d'aquest país, es perdessin fins a en un 80 i 90% .

A les terres àrides de l'orient de Guatemala els cultius es van assecar per falta de pluges i els camperols ni tan sols van obtenir per al seu consum. Les estadístiques oficials donen compte que 268.000 famílies van resultar afectades per la prolongada sequera que va començar a principis de juliol últim a causa del canvi climàtic.

Les famílies que van perdre les seves collites viuen «un drama humà», i la principal estratègia governamental és «protegir a aquestes famílies». El govern està a punt per començar de forma normal el lliurament de grans bàsics i aliments amb proteïna des d'ahir per pal·liar la crisi. El president de Guatemala, Otto Pérez Molina, va afirmar aquesta setmana que cap de les famílies afectades per la sequera es quedarà sense rebre aliments mentre arriba la segona època de pluges al país, que d'acord amb l'Institut Nacional de Meteorologia serà al setembre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT