PUBLICITAT

Atur: la millor dada en anys

CARMEN TOMÁS

El ministeri d'Ocupació va fer públiques les dades d'atur al mes de gener. L'atur va pujar en 77.980 persones, la millor dada des de 2007. El gener és mala dada per la desocupació per la fi de la campanya nadalenca, per aquest motiu el més correcte per a l'anàlisi sigui fixar-se en la dada desestacionalitzat i aquest ens diu que l'atur baixar en una mica més de 42.700, la millor dada d'aquest mes en la sèrie històrica.

En els dotze mesos (gener de 2014-gener-2015) l'atur ha baixat en gairebé 290.000 persones. En taxa interanual, per tant, l'economia espanyola continua creant ocupació. El règim d'autònoms supera els 3.114.000 d'afiliats, 11.400 menys al gener.

Aquestes dades poden considerar molt bons per a un mes de gener si a més es té en compte que l'economia espanyola va créixer el 2014 un 1,4 per cent, encara que ja a finals de gener podria haver-ho fet, en taxa intertrimestral, al voltant del 2 per cent. La veritat és que al desembre, el PIB hauria crescut, segons dades avançades, el 0,7 per cent i ja s'anuncia des del ministeri d'Economia una revisió a l'alça de les previsions.

El govern no va a situar la seva previsió en la part alta de la banda del consens dels analistes que parlen ja d'un creixement de l'economia proper al 3 per cent. Per aquest motiu des del govern es llanci el missatge que aquest any 2015 es podrien crear més de 600.000 llocs de treball.

Dades com el consum al detall, la venda de cotxes, la signatura d'hipoteques i altres estan avançant un canvi radical del cicle, encara que efectivament anem a trigar a veure a l'ocupació en taxes suportables.

A ningú se li escapa que les incerteses sobre Catalunya o la força de Podem en les diferents eleccions són factors d'incertesa que ningú s'atreveix molt bé a posar xifra, tot i que sabem que en economia cotitzen i malament.

Caldrà comprovar que la força que demostren diferents variables continuï i sigui capaç de contenir la por que generen les incerteses assenyalades, i esperar que el futur millori a poc a poc.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT