PUBLICITAT

Qui vol una guerra?

JULIA NAVARRO

Encara em pregunto per què li van donar a Barack Obama el Premi Nobel de la Pau. Durant el seu mandat no ha demostrat ser precisament un pacifista. Ara el President Obama vol armar Ucraïna en la seva guerra solapada amb Rússia. Sort que, fins al moment, Angela Merkel, que al cap i a la fi és la cap d'Europa, es resisteix i ha embarcat al president francès, François Hollande, el president d'Ucraïna, Poroshenko, i al mateix Putin a la cimera de Minsk, en la qual fa d'amfitrió el president bielorús Alexander Lukaixenko, en un intent de frenar l'escalada de violència. És difícil que els resultats de la cimera vagin més enllà de les paraules, però almenys solapa els càntics de guerra.

En tot cas, i passi el que passi, em sembla a mi que els interessos dels Estats Units i els de la UE comencen a no ser els mateixos, almenys pel que fa a Ucraïna. Crec que la majoria dels europeus no volem una guerra a casa, perquè se sap com comencen els conflictes i no com acaben, i enviar armes a Ucraïna o que l'OTAN fiqui les mans és tant com destapar l'ampolla i que surti el geni amb conseqüències imprevisibles. No oblidem que el que està passant a Ucraïna és en part responsabilitat de la Unió Europea i dels Estats Units.

Els manifestants de Maidan van enderrocar al Govern de Viktor Ianukóvitx, que havia estat elegit democràticament. Per descomptat que Ianukóvitx no era un exemple de neteja democràtica i que la corrupció campava per Ucraïna. Els manifestants de Maidan van haver de pressionar per a una convocatòria anticipada d'eleccions i no, amb la inestimable ajuda de la UE i dels Estats Units, acabar, sense urnes, amb un Govern que havia sortit de les urnes.

L'espectacle de veure parlamentaris europeus, a senadors nord-americans, el vicepresident dels Estats Units i a l'anterior responsable de la política exterior europea, lady Asthon, manifestar-se a Maidan és un exercici de cinisme i d'irresponsabilitat i les conseqüències les paguen els ucraïnesos. La realitat és que la UE va voler acabar amb Poroshenko senzillament perquè aquest havia decidit no signar un acord comercial i econòmic amb la UE. I ja saben, el negoci és el negoci i la Unió Europea no volia perdre l'immens mercat que suposa Ucraïna. La conseqüència ha estat una guerra civil entre ucraïnesos i donar peu a que Rússia se senti amenaçada per Occident.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT