PUBLICITAT

La història es repeteix

Estic esgarrifada. Com és possible que un partit que fomenta la repressió i exalta actuacions feixistes tingui tants seguidors? La sorpresa més gran de les últimes eleccions espanyoles (celebrades diumenge passat) ha sigut la remuntada de VOX. Crec que a hores d’ara qui més qui menys té una idea del que representa aquest partit i quina és la seva ideologia. Entre les seves propostes electorals hi ha: la supressió de l’autonomia de Catalunya, l’eliminació de les llengües cooficials, la deportació d’alguns immigrants... Fins i tot, es proposa aixecar un mur entre Ceuta i Melilla (ja ens podem imaginar d’on ha tret la idea).

També vol minvar la veu dels grups feministes i tot l’entorn LGTBIQ, es proposa prohibir l’avortament, penalitzar severament tot aquell qui vagi contra la bandera i la nació espanyola... Vaja, que aposta per una exaltació clara de la llibertat i de la democràcia (visca la ironia). Per sort, jo no he viscut l’etapa franquista. Però amb les històries que expliquen els de més edat i les desenes de ferides que ha hagut de cicatritzar la societat víctima de la dictadura, no m’explico com encara hi ha gent que decideix donar el seu vot a VOX. Qui ha sigut? Els avis que, tot i ser conscients del que van haver de passar, creuen que la política de Franco era millor? Els joves que, aliens al que va significar viure l’època franquista, aposten per propostes extremes i diferents de la resta? Els qui consideren que la mà dura és la solució? Durant el dia de les votacions vaig escoltar una frase que no em puc treure del cap: «A l’època de Franco potser vam passar més penúries, però almenys estàvem més tranquils: podíem fumar als bars, teníem feina... I si no molestaves, no et perseguien». Em reservaré el comentari en relació a aquesta frase. Només us la deixo perquè vosaltres mateixos us adoneu dels raonaments que s’escoltaven diumenge i de per què estic tan esgarrifada. 

Més de 2,6 milions de persones s’han decantat per aquest partit. Més del 10% dels votants. Què ha passat? Tan farts estan els electors de la política actual que aposten per llençar tots els anys de democràcia a la brossa? Encara que fos així, seguiria sense entendre el resultat d’aquestes eleccions. No em ve a la ment cap excusa ni explicació que pugui defensar perquè VOX ha guanyat tants seguidors. Diuen que la història tendeix a repetir-se. La política no n’és l’excepció. Els experts asseguren que aquesta pujada de VOX no és fortuïta. De fet, hem vist com l’extrema dreta ha acabat formant part del poder novament en altres països, com els Estats Units, Alemanya o Itàlia.

En un any, VOX ha passat de no tenir gairebé representació a disposar de 52 diputats. Però després, preguntes qui els ha votat i resulta que ningú. Potser és pel cercle amb el qual em moc, però encara avui, cinc dies després de les eleccions, no conec a ningú que hagi dit o reconegut haver votat a aquest partit. Potser passa com amb Telecinco, que tothom diu que no veu la cadena i després resulta que té rècords d’audiència... I això és el pitjor, no se sap com, quan, ni per què. Però al final, el «millor de cada casa» acaba tenint el poder. Comparacions a part. Si seguim així, tot pel que han lluitat els nostres besavis, avis i pares, se n’anirà a norris.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT