PUBLICITAT

My old technology

Cada cop més, als aparadors de les botigues, podem trobar objectes que a l’època van ser tot un fenomen tecnològic i que tornen amb força per decorar les llars o simplement per donar-nos el gust de gaudir d’uns gadgets molt especials. Pensant que en breu estarem furgant en el nostre cervell a la cerca del millor regal de Nadal o Reis, he volgut fer una llista d’alguns d’aquests objectes vintage i de la seva evolució.

Un mític dels anys 80 eren els rellotges digitals, i entre els més buscats els de la marca CASIO de tot tipus, inclús amb calculadora. Al final de la seva època gloriosa recordo trobar cabassos, a l’entrada d’algunes botigues, plens d’aquests i per un preu irrisori. Avui podeu trobar-ne retro digitals amb preus des de 40 €. Si sou uns apassionats dels rellotges podeu passar una estona a la web de CASIO.

Un altre clàssic que fa temps que ha tornat amb força són les càmeres de fotografies instantànies. El fabricant Polaroid va introduir la primera càmera de fotografies instantànies el 1948 i, a mitjans del segle passat es van introduir al mercat molts models d’aquests tipus, tant de Polaroid com d’altres fabricants. Trobareu models actuals d’aquest tipus de càmeres i de diferents fabricants des de poc més de €70. Si voleu recollir de forma immediata les millors fotos d’aquest Nadal, podeu visitar, entre d’altres, els llocs webs de Polaroid i Fuji.

Si vàreu aprendre a escriure a màquina en una vella «Olivetti» gaudireu al màxim dels diferents tipus de teclats mecànics que avui en dia podem comprar pel nostre ordinador. La característica d’aquests teclats es que utilitzen un interruptor físic real responsable de traduir l’accionament de la tecla en una comanda elèctrica que serà interpretada per l’ordinador, fent que l’experiència d’escriure o jugar amb l’ordinador sigui totalment diferent del que estem acostumats. Si sou dels que passeu moltes hores escrivint davant l’ordinador no us ho penseu i cerqueu les millors opcions del mercat entre les quals el Razer Blackwidow i el TopElek. Si a més, t’agrada la moda retro, hi ha dues opcions que a parer meu hauries de considerar, l’Azio Retro Classic i el Qwerkywriter.

En el cas que vulgueu recuperar el so «imperfecte» de la vostra col·lecció de discs de vinil, en el mercat trobareu una oferta considerable de tocadiscs de diferents marques i models, a partir de 50 €. En algun cas, els equips incorporen un sintonitzador de ràdio amb aspecte vintage i, alguns, afegeixen sortida USB i ranures per targetes de memòria SD, el que permetrà que pugueu transformar les cançons dels discs de vinil a format MP3. Alguns models retro a tenir en compte: Auna Peggy Sue, Trevi TT 1062 i Sunstech PXR3.

Amb l’evolució que ha fet la telefonia ja gairebé no recordem els telèfons fixes, que teníem a casa o trobàvem a les cabines telefòniques, amb el famós disc giratori per marcar el número de telèfon del nostre interlocutor. L’oferta en marques i models es força considerable, amb preus des de 40 €. Algunes marques de referència a tenir en compte són: Opis, Balvi i Brondi.

Pels més petits, i no tan petits, potser la joguina per excel·lència tecnològica, que no crec que passi mai de moda malgrat els diferents jocs de consola de curses de cotxes, és l’scalextric. Creat el 1962 per l’empresa EXIN, és tot un clàssic i també ha fet la seva evolució tecnològica. El trobareu en el format original de quan érem petits, de tipus analògic a escala 1:32, i que podeu recuperar les pistes que pugueu tenir guardades; el format compact a escala 1:43, que permet pistes amb loopings i comandaments wireless específics pels més petits; o bé el format advance a la mateixa escala que l’original però de tipus digital i que ha fet un salt tecnològic de prestacions en la sensibilitat i control del cotxe, així com la connectivitat al smartphone o tablet per configurar els cotxes i les curses. En qualsevol dels tres formats teniu cotxes espectaculars, clàssics, de fórmula 1, de ral·li, etc. Quant als preus segur que trobeu el que més s’ajusti a les vostres necessitats, els circuits més bàsics a partir d’uns 60 €.

Si els jocs de consola actuals us superen, no hi ha forma de guanyar els fills, i us maregeu només de mirar-los, sapigueu que no esteu sols. En aquesta situació sempre us quedaran les consoles retro. Per aproximadament 50 € o menys, teniu quatre consoles a valorar. Si teniu els cartutxos originals de Super Mario Bros o The Legend of Zelda (dos jocs mítics de Nintendo) podeu optar per la consola Retro-Bit NES Plus. Altres opcions són, la Nintendo Classic Mini, la Retro Master Arcade amb 30 jocs, i l’Atari Flashback amb 101 jocs.

Poder quan acabeu de llegir l’article pensareu que el més vintage és el seu autor i, gairebé l’encerteu, però no, no sóc tan vell com alguns dels objectes presentats. Estic segur que alguns d’ells els heu tingut i gaudit en la seva versió original, i que l’article us ha servit per recordar moments inoblidables amb ells i amb els vostres familiars i amics.

Són tants els objectes que tornen que no acabaríem. Un pot arribar a pensar que als humans se’ns esgoten les idees, però prefereixo creure que som uns nostàlgics.

Per acabar, dir-vos que els preus indicats són orientatius, agafats en la majoria dels casos de la mateixa plana web del fabricant. Els productes presentats i molts altres de l’estil, en la seva versió original els podeu trobar en fires, col·leccionistes o fins i tot fent ús de l’app Wallapop i, en la seva versió més actual, de ben segur que estaran disponibles a les botigues d’Andorra, així que aprofiteu per sortir a fer un tomb, i feu país.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT