PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la resposta de la Consulta del Departament de Tributs i de Fronteres (d’ara en endavant, DTF) número CV0215-2021del 10 de setembre del 2021, en relació amb la deducció de la quota de tributació per a noves inversions fetes a Andorra d’actius fixos afectes a l’activitat empresarial.

L’objecte social de la consultant és l’explotació d’una estació de servei de carburant.

L’òrgan d’administració de la societat va decidir realitzar una inversió important a l’estació de servei, consistent en la instal·lació d’una nova façana i d’una nova coberta de l’edifici. L’obra consta de quatre fases: (i) ampliació i instal·lació d’una nova coberta de l’edifici; (ii) construcció del nou perfil i estructura de la façana frontal; (iii) instal·lació del nou revestiment de la façana principal i revestiment de la façana posterior, i (iv) instal·lació de nous rètols lluminosos.

En relació amb la qüestió referent a la deducció per noves inversions fetes a Andorra d’actius fixos, el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del Text Refós de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’Impost sobre Societats, a l’article 44.1.b, preveu el següent:

«Article 44. Deducció per creació de llocs de treball i per inversions

1. Els obligats tributaris poden minorar de la quota de tributació les quantitats següents:

[…]

b) El resultat d’aplicar el 5 per cent a l’import de les noves inversions fetes a Andorra d’actius fixos afectes a l’activitat empresarial. Aquests actius s’han de mantenir durant un mínim de cinc anys des del moment en què s’adquireixin. En el cas que no es compleixi amb el manteniment de les inversions durant el període mínim de cinc anys, l’obligat tributari ha d’ingressar l’import de la deducció aplicada, juntament amb els interessos de demora. No obstant, per determinar aquesta deducció no es tindrà en compte la part del preu d’adquisició dels actius que correspongui a una subvenció atorgada per una institució pública.

[...]».

D’altra banda, el Decret del 14-5-2019 pel qual s’aprova el Reglament de l’Impost sobre Societats, a l’article 32.5, disposa el següent:

«Article 32. Deducció per creació de llocs de treball i per inversions

[...]

5. En el cas d’aplicar la deducció per noves inversions fetes a Andorra d’actius fixos afectes a l’activitat empresarial, l’obligat tributari ha d’informar en la memòria del detall de les inversions esmentades i del seu manteniment en els termes que estableix la Llei de l’impost. En el cas que no es compleixi el manteniment de les inversions durant el període mínim de cinc anys, l’obligat tributari ha d’ingressar l’import de la deducció aplicada, juntament amb els interessos de demora.

[...]».

El DTF conclou que per avaluar si a les inversions efectuades per instal·lar una façana i una coberta de l’edifici és aplicable la deducció per noves inversions fetes a Andorra d’actius fixos, s’ha de considerar l’exposició de motius de la Llei 17/2011, de l’1 de desembre, que va modificar la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’Impost sobre Societats. Aquesta exposició de motius expressa que l’objectiu d’aquest incentiu és potenciar el creixement del teixit empresarial de les empreses andorranes. D’acord amb aquest plantejament, considerant que es tracta de millores, ampliacions o grans reparacions sobre actius que ja constaven prèviament en el patrimoni empresarial de la consultant, en el cas en qüestió no s’observa cap increment del teixit empresarial.

En conseqüència, a l’efecte d’aplicar aquesta deducció, encara que els costos de les grans reparacions o les revisions importants efectuades sobre elements patrimonials s’hagin d’identificar i comptabilitzar com a components separats, no es podran considerar com a noves inversions a l’efecte d’aquesta deducció.

D’altra banda, en el contingut dels antecedents i les circumstàncies exposats en la consulta no s’identifica de forma clara i diferenciada cap inversió en elements patrimonials que per les seves característiques pugui ser susceptible que s’hi aplica-qui la deducció.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT