PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant número CV0233-2022 del Departament de Tributs i de Fronteres (en endavant, DTF), de l’1 de febrer del 2022, en relació amb la tributació de la donació d’immobles que s’efectuarà com a conseqüència de l’aplicació del contingut d’un contracte.

El Sr. A va vendre durant l’any 1977 al consultant per escriptura pública atorgada al Notari, diferents propietats i, d’entre elles, la meitat indivisa de tres finques.

En la referida escriptura es va acordar que si les tres indicades finques no abastessin una superfície real mínima, la part venedora complementaria els metres amb la finca Planada o altra.

Quan s’han limitat i s’han procedit a mesurar les finques per la seva inscripció al cadastre s’ha advertit que les tres finques en qüestió no tenien la superfície real mínima venuda, quin preu ja fou satisfet a l’any 1977 quan es va atorgar l’escriptura notarial.

El Sr. A per complir amb les obligacions contretes en la indicada escriptura procedirà a cedir al comprador (el consultant), els metres corresponents a la meitat de les tres finques que aquell es va quedar, que passaran al comprador que ja va pagar per dita superfície.

L’escriptura s’atorgarà a la Notaria com una donació, tot en compliment del ja indicat a la calenda escriptura, sense que el consultant hagi de satisfer cap quantitat al cedent atès que la venda ja fou formalitzada pel preu acordat i totalment satisfet a l’any 1977.

El consultant sol·licita, si sobre si el referit futur atorgament notarial indicat, quedaria exempt de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials Immobiliàries.

En aquest sentit, sobre la tributació a efectes de l’Impost sobre les Transmissions patrimonials immobiliàries, el DTF estableix que a la donació que s’efectuarà a favor del consultant com a conseqüència de l’aplicació del contingut d’un contracte li resulta d’aplicació l’establert al Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del Text Refós de la Llei de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials Immobiliàries, del 29 de desembre del 2000, article 3.1, sobre el fet generador, que preveu el següent:

«Article 3. Fet generador

1. Són transmissions patrimonials subjectes a aquest impost les transmissions, a títol onerós o a títol lucratiu inter vivos, de tota classe de béns immobles així com la constitució i la cessió de drets reals sobre els béns immobles».

D’altra banda, la mateixa Llei, en relació amb la possibilitat que aquesta operació pugui estar exempta d’aquest impost, a l’article 4.5, s’estableix el següent:

«Article 4. Exempcions

Resten exemptes de l’impost:

5. Les transmissions a títol gratuït de béns immobles així com les constitucions o cessions de drets reals sobre els mateixos, realitzades entre cònjuges, entre persones que integrin les unions estables de parella regulades a la Llei 4/2005, de 21 de febrer, qualificada de les unions estables de parella, o les realitzades entre persones físiques que tinguin un grau de parentiu per consanguinitat o adopció en línia descendent, ascendent i/o col·lateral fins a tercer grau».

El DTF conclou que de les clàusules i els pactes previstos en el contracte de 1977 se’n desprèn que si els immobles transmesos en aquella data no tinguessin una extensió determinada en metres quadrats, la part venedora complementaria els metres que poguessin mancar mitjançant la cessió d’una part indivisa d’un altre immoble. De conformitat amb els preceptes esmentats, tenint en compte que el cas objecte de consulta no es tracta d’una mera rectificació de la superfície d’un mateix immoble en un registre administratiu i que la transmissió derivada d’aquesta clàusula es portarà a terme durant l’any 2022, l’adquisició mitjançant donació com a conseqüència del compliment d’aquest contracte estarà subjecta a l’Impost sobre les Transmissions Patrimonials Immobiliàries. Així mateix, vist que no es compleixen els requisits per aplicar l’exempció segons el vincle de parentiu, aquesta adquisició no estarà exempta.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT