PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors el règim tributari dels actius digitals introduït per la disposició addicional segona de la Llei 24/2022, del 30 de juny, de la representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre registre distribuït i blockchain.

1. Àmbit persona jurídica                 

Les monedes digitals o criptomonedes es consideren immobilitzats intangibles o existències a efectes comptables i tributaris. La seva consideració com a immobilitzat o existències vindrà determinada per la funció que tenen en relació amb la participació en l’activitat ordinària de l’empresa. Si estan destinades a la venda en el curs ordinari de les operacions del seu tenidor, seran considerades existències; en qualsevol altre cas, seran considerades immobilitzats.

2. Àmbit persona física

La renda obtinguda mitjançant l’ús de les criptomonedes es una renda subjecta i no exempta de l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (d’ara en endavant, IRPF).

L’intercanvi de criptomonedes per diner fiat o per altres criptomonedes té la consideració de transmissió a títol onerós o gratuït de béns, i en determinarà un guany o una pèrdua patrimonial que s’haurà d’imputar al moment en què tingui lloc l’alteració patrimonial, o sigui, en el moment en què es produeixi la transferència de l’actiu digital, en funció del mètode FIFO (First in, First out).

La identificació dels usuaris d’actius virtuals recau en els proveïdors de serveis de canvi i en els proveïdors de serveis de moneders i custodis, així com en tots aquells comerciants que acceptin criptomonedes o altres actius digitals i realitzin transaccions per import igual o superior a 10.000 euros. Aquests intermediaris hauran d’informar de totes les operacions que es realitzin amb criptomonedes o de l’import de les criptomonedes dipositades en els moneders virtuals.

3. Tributació específica

1. L’activitat de mineria de criptomonedes no estarà subjecta a l’Impost General Indirecte (d’ara en endavant, IGI), en tant que no es realitzi de forma onerosa i no existeixi entre qui efectua la prestació i el seu destinatari una relació jurídica en el marc de la qual s’intercanviïn prestacions recíproques i la retribució percebuda per qui efectua la prestació constitueixi el contravalor efectiu del servei prestat al destinatari.

2. La transmissió de criptomonedes estarà subjecta i exempta de l’IGI, en tant que tingui la consideració d’instrument de pagament que permeti la transferència o moviment de diner o que suposi una ordre de pagament.

3. La renda derivada de la transmissió de monedes virtuals, adquirides prèviament com a inversió, té la consideració de guany o pèrdua de capital que s’haurà d’integrar a la base de tributació de l’estalvi de l’IRPF, sempre que aquestes rendes no es donin com a conseqüència de la realització d’una activitat econòmica.

4. En relació amb la determinació del guany o la pèrdua patrimonial derivats de la transmissió de les monedes virtuals, i d’acord amb l’article 25.1.a) de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, que preveu que l’import dels guanys o pèrdues de capital és, en els casos de transmissió a títol onerós o lucratiu, la diferència entre els valors d’adquisició i transmissió dels elements patrimonials, s’entendrà que el valor de transmissió és l’import real satisfet, sempre que no resulti inferior al seu valor normal de mercat, cas en què prevaldria aquest últim. Del valor de transmissió, es deduiran les despeses i els tributs a què es fa referència a la Llei 5/2014, si han estat satisfets pel transmitent.

5. Per determinar el guany o la pèrdua que es pugui donar del canvi d’una determinada criptomoneda a euros o a un altre actiu digital, s’haurà de comparar el valor de transmissió, determinat com l’import en euros o percebut en el moment de la conversió de les monedes virtuals, amb el valor en euros que tenien aquestes monedes quan es van adquirir. En el cas que l’inversor hagi efectuat més d’una operació amb la mateixa moneda virtual, la valoració s’haurà de portar a terme aplicant qualsevol mètode de valoració generalment acceptat i que permeti valorar, de forma raonable, fiable i adequada a les seves característiques, la cartera de les monedes virtuals de què és titular l’obligat tributari. En tot cas, una vegada s’ha escollit un determinat mètode, aquest s’ha de mantenir, com a mínim, fins a la transmissió de totes les monedes virtuals homogènies. Així mateix, en cas d’una eventual comprovació del Departament de Tributs i de Fronteres, els valors esmentats s’hauran d’acreditar mitjançant qualsevol prova admesa en dret.

6. Pel que fa a la imputació de la renda derivada del canvi d’una determinada moneda virtual a euros o a un altre actiu digital, els guanys i les pèrdues de capital s’imputen al període impositiu en què tingui lloc l’alteració patrimonial; s’entén que, amb independència del moment en què l’inversor percebi l’ingrés en el seu compte, el guany o la pèrdua de capital s’imputarà en el moment que s’efectuï el canvi de moneda virtual a euros. De la mateixa manera, quan es produeixi el canvi d’una moneda virtual a una altra moneda virtual diferent, atès que es produeix una variació en el valor del patrimoni de l’obligat tributari, també es generarà un guany o pèrdua de capital als efectes de l’impost, sempre que aquest rendiment no tingui la qualificació de renda d’activitat econòmica.

7. La compravenda d’actius digitals de diner fiat a un altre actiu digital i entre actius digitals tributarà com a rendiment del capital, imputant-se al període impositiu en què tingui lloc l’alteració patrimonial. Aquesta renda s’haurà de computar per la diferència entre els imports rebuts en el moment de cancel·lar l’operació o desfer la posició i les quantitats satisfetes per tal d’adquirir els corresponents actius digitals, tenint en compte les despeses associades a ambdues operacions.

El guany o la pèrdua es merita en el moment en què es desfà la posició o es cancel·la l’operació i, per tant, es percep el reemborsament o cobrament de les quantitats corresponents.

8. Es podran compensar pèrdues derivades de la compravenda d’actius digitals amb rendes del capital. Si després de la compensació encara en queda pendent una part, es podran deduir en els propers cinc anys.

9. Un cop determinada la renda del capital, s’aplicarà un coeficient reductor o d’abatiment del 25% anual per cada any de permanència a partir del segon any, sempre que s’hagin mantingut els actius digitals sense haver-los canviat per diner fiat o altres actius digitals, i es reinverteixin íntegrament en actius al Principat d’Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT