PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant número CV0248-2022 del Departament de Tributs i de Fronteres (en endavant, DTF), del 13 de juny del 2022, en relació amb la imputació temporal del guany de capital procedent de la transmissió de les participacions d’una societat i sobre la consideració de resident fiscal.

El Consultant és una persona física amb residència fiscal a Illa de Man fins a l’exercici 2021. A finals de l’esmentat exercici 2021 el Consultant va obtenir el permís de residència al Principat d’Andorra, sent la previsió que revesteixi la consideració de resident fiscal a Andorra durant els exercicis 2022 i següents.

El mes de novembre del 2020, el Consultant va transmetre el 33% de participacions (això és la totalitat de participacions de la que disposava) d’una entitat amb seu social al Regne Unit a dues entitats també localitzades al Regne Unit, no vinculades amb el Consultant. En aquest sentit, en les condicions estipulades en el contracte de compravenda es fixa que el preu acordat es farà efectiu com segueix: (i) en el moment de formalitzar la compravenda, això és novembre 2020, un import representatiu del 16% del preu total acordat, aproximadament, i (ii) l’import restant a terminis davant els anys següents, en funció de les reserves distribuïdes per la societat objecte de la venda, amb un import mínim anual.

Addicionalment, convé assenyalar que cap clàusula del contracte de compravenda preveu que els pagaments ajornats portin implícits interessos. Per tant, l’import diferit pendent de cobrar correspon exclusivament a cobraments ajornats.

Atenent a l’operació plantejada i al contingut del contracte, el Consultant presenta la següent consulta davant aquesta Administració, relativa als aspectes que es detallen a continuació i que seran concretats al llarg de la present consulta vinculant, en relació als cobraments dels imports ajornats que percebrà a partir de l’exercici fiscal 2022. En aquest sentit, aquesta consulta es planteja partint de la hipòtesi consistent en què el Consultant revesteixi la consideració de resident fiscal al Principat d’Andorra a partir de l’exercici 2022, d’acord amb el que estableix l’article 8 de la Llei de l’IRPF.

D’acord amb la descripció dels fets i la interpretació fiscal del Consultant al respecte, es sol·licita:

  • Confirmació que els cobraments dels imports ajornats que percebrà el Consultant a partir de l’exercici 2022, moment a partir del qual serà considerat resident fiscal al Principat d’Andorra, tenen la consideració de guanys o pèrdues de capital a efectes de l’IRPF.
  • Determinació del període impositiu en el qual merita el guany i la pèrdua de capital.
  • Confirmació que els cobraments diferits no són imposables al Principat d’Andorra donat que en el moment de la meritació el Consultant no ostentava la residència fiscal al Principat d’Andorra.

En referència amb la Consulta sobre la tributació de la renda derivada de la transmissió de participacions en una societat estrangera, el DTF estableix que el Decret legislatiu del 5-6-2019 de Publicació del Text Refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, sobre la consideració d’obligat tributari i residencia fiscal, als articles 7.1 i 8, estableix la consideració de resident fiscal pel que si no es dona cap de les circumstàncies esmentades a aquesta articles durant l’any 2020, el consultant no tindrà la consideració de resident fiscal a Andorra pel període impositiu corresponent a l’any 2020 i, per tant, no serà obligat tributari de l’impost per a aquest any.

D’altra banda, la renda resultant de la transmissió d’accions tindrà la consideració de guany de capital a efectes de l’impost, i la seva imputació es donarà en el moment que tingui lloc l’alteració patrimonial, excepte que s’opti per imputar la renda a mesura que s’efectuïn els cobraments corresponents. Per tant, si aquesta alteració patrimonial té lloc en un moment en què el consultant no era resident fiscal en territori andorrà, el guany de capital procedent de la transmissió de les accions realitzada a l’any 2020 no estarà sotmès a l’impost, sempre que el mateix consultant no hagi optat per l’aplicació del criteri especial d’imputació previst a la normativa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT