PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem recordar amb els lectors les implicacions tributàries relacionades amb els premis de la loteria de Nadal a Espanya, obtinguts per persones físiques que siguin residents fiscals al Principat d’Andorra tant des del punt de vista tributari espanyol com del punt de vista tributari en seu de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques al Principat d’Andorra.

Aquests premis podrien estar sotmesos a l'Impost sobre la Renda de No Residents a Espanya (d’ara en endavant, IRNR) mitjançant un gravamen especial, que grava, entre altres, els premis de les loteries i apostes organitzades per la Sociedad Estatal Loterías y Apuestas del Estado (SELAE).

El gravamen s'exigeix de forma independent respecte de cada dècim, fracció o cupó de loteria. Aquests premis podrien suportar en el moment de cobrament, una retenció o ingrés a compte que ha de practicar l'organisme pagador del premi. Al respecte, estan exempts de gravamen els premis on l'import premiat sigui igual o inferior a 40.000 euros, mentre que els premis superiors tributen sobre la part que excedeixi els 40.000 euros, per tant la base imposable del gravamen estarà formada per l'import del premi que excedeixi de la quantitat exempta.

En el cas de premis compartits (grup d'amics o parents, penyes, confraries...), en els quals el premi es reparteix entre tots els participants, s'han de distribuir els 40.000 € que estan exempts, entre tots els beneficiaris en proporció al seu percentatge de participació, i qui procedeixi al repartiment del premi que figuri com a beneficiari únic (o com a gestor de cobrament) per haver-ho manifestat així en el moment del cobrament del premi, haurà d'estar en condicions d'acreditar davant l'Administració Tributària que el premi ha estat repartit als titulars de participacions, sent per tant necessària la identificació de cada guanyador així com del seu percentatge de participació.

La tributació s'estableix per als contribuents no residents sense establiment permanent en els mateixos termes que per l'IRPF a Espanya, però amb les especialitats que a continuació s'indiquen.

Aquests premis podrien estar subjectes a retenció o ingrés a compte de l’Impost sobre la Renda de No Residents a Espanya, existint l'obligació de practicar-la. No obstant, aquesta retenció no seria aplicable si el perceptor aporta, en el moment del seu cobrament, un certificat de residencia fiscal en virtut d’un conveni per evitar la doble imposició que resulti aplicable.

El percentatge de retenció o ingrés a compte serà del 20 per cent, el qual coincideix amb el tipus de gravamen especial, i per tant, la base de retenció o ingrés a compte vindrà determinada per l'import de la base imposable del gravamen especial.

En aquest sentit, segons l’establert a l’apartat primer de l’article 20 del Conveni entre el Principat d'Andorra i el Regne d'Espanya per evitar la doble imposició en matèria d'impostos sobre la renda i prevenir l'evasió fiscal, relatiu a altres rendes «les rendes d’un resident d’un Estat contractant, vinguin d’on vinguin, no previstes en els articles precedents d’aquest Conveni són imposables exclusivament en aquest Estat».

Atès l’establert amb anterioritat, les rendes obtingudes per persones físiques residents al Principat d’Andorra arrel de que la seva butlleta resulti premiada només podrien ser imposables a tributació en el seu país de residència, és a dir, al Principat d’Andorra.

En aquest sentit, es podrà sol·licitar en cas d’haver suportat la retenció, l’esmentada devolució de la retenció del 20 per cent per part de la persona agraciada davant l’Administració Tributària espanyola. El fet d’haver suportat una retenció o ingrés a compte a un tipus impositiu que coincideix amb el del gravamen especial, no es converteix en una tributació final ja que s'estableix la precisió que quan s'haguessin ingressat a l’Administració Tributària quantitats, o suportat retencions a compte per aquest gravamen especial, en quanties superiors a les quals es derivin de l'aplicació d'un conveni per evitar la doble imposició, es podrà sol·licitar aquesta aplicació i la devolució consegüent.

Pel que fa a la tributació al Principat d’Andorra d’aquest tipus de premis i en base a la Consulta Vinculant del DTF número CV0204-2021 del 10 de juny del 2021, en primer lloc, sobre la qualificació de la renda obtinguda pel consultant derivada de la loteria de nadal, el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del Text Refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, a l’article 24.1, disposa el següent: «Als efectes d’aquest impost, es consideren guanys i pèrdues de capital les variacions en el valor del patrimoni de l’obligat tributari que es posin de manifest amb motiu de qualsevol alteració en la seva composició, excepte que per aplicació d’aquesta Llei es considerin rendes». D’acord amb el precepte esmentat, la renda obtinguda per la loteria de nadal té la consideració de guany patrimonial als efectes de l’impost sobre la renda de les persones físiques.

Quant a la possibilitat que els guanys de capital obtinguts puguin estar exempts de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, la mateixa Llei, a l’article 5.o, estableix que n’estan exempts «els premis que procedeixin dels jocs d’atzar autoritzats per la Llei de regulació dels jocs d’atzar».

D’una altra banda, la Llei 4/2021, del 22 de març, del text consolidat de regulació dels jocs d’atzar, se’n desprèn que el Consell Regulador Andorrà del Joc té la facultat de subscriure convenis amb els operadors que fins ara han estat comercialitzant els seus productes de joc sense regulació específica, a fi de preservar la continuació de les seves activitats al Principat d’Andorra. Concretament, respecte a aquesta facultat, l’apartat 1 de la disposició addicional segona, preveu el següent: «S’autoritza el Consell Regulador Andorrà del Joc perquè estableixi convenis amb les entitats públiques i privades La Française des Jeux (FDJ), Sociedad Estatal de Loterias y Apuestas del Estado (SELAE), Organización Nacional de Ciegos Españoles (ONCE) i Loteries de Catalunya.[...]».

Altrament, tal com es desprèn de l’edicte publicat al BOPA número 153, del 23 de desembre del 2020, hi ha un conveni signat entre el Consell Regulador Andorrà del Joc i la SELAE. Segons aquest conveni, la SELAE està autoritzada a organitzar, comercialitzar i operar, en territori andorrà, entre d’altres, Loteries.

En conseqüència, tenint en compte que el premi monetari deriva d’un joc d’atzar autoritzat per la Llei de regulació dels jocs d’atzar, aquesta renda estarà exempta de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT