PUBLICITAT

Baeza i Antonio Machado

En aquest article us explicaré els meus passos per aquesta ciutat cercant informació d’Antonio Machado, qui va estar en aquest lloc fent classes com a professor de Gramàtica francesa a la seva antiga universitat. A més, vaig veure algunes altres coses en aquesta ciutat que és patrimoni de la humanitat.

A Baeza, el 1916, es va produir la primera trobada entre Antonio i Federico García Lorca. Machado, com ja he assenyalat, exercia llavors la docència a Baeza i un professor de la Universitat de Granada, anomenat Martín Domínguez Berrueta, va portar els seus alumnes a visitar la ciutat. Entre aquests estudiants hi havia Federico García Lorca. Machado va llegir un poema de Rubén Darío i el jove Lorca va tocar el piano. Per tant, aquest va ser el primer contacte entre dos dels grans poetes de la literatura espanyola i entre dos dels meus preferits.

Cal assenyalar que, per descomptat, diversos dels grans poemes d’Antonio Machado estan inspirats en els camps, els cortijos, oliverars, muntanyes i altres aspectes d’aquesta ciutat andalusa:

«Desde mi ventana, / ¡campo de Baeza, / a la luna clara! / ¡Montes de Cazorla, / Aznaitín y Mágina! / ¡De luna y de piedra / también los cachorros / de Sierra Morena!

Sobre el olivar, / se vio la lechuza / volar y volar. / Campo, campo, campo. / Entre los olivos, / los cortijos blancos. / Y la encina negra, / a medio camino / de Úbeda a Baeza.»

Per descomptat vam recórrer la ciutat, els seus carrers, el passeig de les muralles i la porta d’Úbeda. Vam visitar la plaça de Santa Maria i la catedral i vam admirar la torre dels Alitares.

A més, vam veure l’antiga casa on va viure Antonio Machado, ara restaurada i on figura una placa que recorda la seva estada, i vaig poder fer-me una foto amb el poeta en un banc on apareix una estàtua del poeta assegut amb el seu bastó, el seu barret recolzat al seient i amb un llibre a la mà, el qual, abstret, sembla estar llegint, tal com acostumava a fer.

Després van visitar l’antiga universitat on Antonio Machado feia les classes. Allí vam poder entrar a la seva aula, en la qual encara es conserven la cadira de cuir i la vetusta taula de fusta la superfície, la qual està coberta de cuir i que va utilitzar en el seu període de docència el poeta. La taula inclou, a la part baixa, un petit braser que encara conté cendres del seu antic ús. La decoració s’acompanya amb una vella pissarra de guix i una creu de fusta a sobre. A banda i banda de la sala, hi ha uns antics pupitres de fusta i al fons un moble amb prestatgeries plenes de llibres. Al costat d’un antic penjador on reposa un vell paraigua, hi ha dues fotografies antigues on apareix el poeta amb els seus companys i d’altres autoritats de l’època, tant civils com eclesiàstiques.

A la sala del davant, es fa un homenatge al poeta. Allí apareixen retalls de premsa, fotos, documents, llibres. Una mica de tot allò relacionat amb Antonio Machado durant aquesta època. En una paret, un vídeo ens explica coses de l’època en què el poeta va residir a Baeza i diverses veus reciten bells fragments de la seva poesia que parlen d’aquesta ciutat. Em va agradar molt poder gaudir d’aquesta trobada amb la vida d’Antonio Machado, encara que no va ser l’última d’aquestes vacances, perquè vaig tornar a centrar-me dies més tard en ell, a Sòria. Però ja us en parlaré més endavant.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT