PUBLICITAT

La seguretat laboral com a mitjà per a consolidar l'economia

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Segons l'Agència Europea per a la Seguretat en el treball les noves modalitats d'ocupació que han resultat dels canvis produïts en el món laboral poden generar precarietat laboral i, en general, poden tenir efectes negatius sobre la salut dels treballadors. Des d'un punt de vista sociològic, la precarietat laboral ve determinada per contractes que poden reduir la seguretat social dels treballadors i la seva estabilitat econòmica. Estudis recents sobre la precarietat laboral realitzats a Espanya han posat de manifest que els principals factors de risc per acceptar una feina precària estan relacionats amb el sexe, l'edat i la classe social. En general, la precarietat laboral afecta més les dones que als homes, i més als joves que als més grans. D'altra banda, com menys capacitats hi ha els treballadors, major és la possibilitat que el seu treball sigui precari. Segons els resultats de l'estudi Whitehall (Regne Unit), els treballadors que havien experimentat inseguretat crònica tenien una pitjor percepció de la seva salut.

D'altra banda, la seguretat en el treball genera un major rendiment i productivitat, a banda de tenir efectes positius a nivell de país perquè alimenta el consum. Espanya s'està trobant que hi ha noves modalitats de contracte que han creat la figura del treballador pobre, que no arriba a final de mes i que ni tan sols té ingressos per disposar d'una vida normal.

A Andorra els efectes de la crisi també han fet més pobres als treballadors. Les empreses s'han vist forçades a reduir plantilles, primes i salaris i deixar d'aplicar l'increment del sou en base a l'IPC, mentre que d'altres han aprofitat la conjuntura per pujar-se al carro sense necessitat.

En la darrera sessió de comú d'Encamp celebrada al Pas de la Casa el conseller del PS Joan Sans va alertar de mal ús dels programes d'ocupació temporal, que podria portar a la precarització del mercat laboral en comptes d'usar la figura de l'eventual.

Per la seva banda, el Govern ha decidit no contractar més funcionaris i fer-ho amb agents de l'administració. Tot aquests canvis si es van multiplicant porta poc a poc a una menor seguretat laboral, el que tampoc és bo per al país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT