PUBLICITAT

Un pacte que s’ha de traduir en una sola veu a Brussel·les

Demòcrates per Andorra (DA) va mostrar ahir la seva satisfacció per l’acord en forma de pacte d’Estat que dimarts passat va signar el Govern amb els grups parlamentaris, a excepció del liberal, que sempre s’ha mostrat més llunyà de la proposta del cap de Govern. DA ha aprofitat precisament aquest anunci per criticar Ld’A pel fet de no haver-se sumat al pacte d’Estat per a les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea.
 
DA qualifica de «sorprenent» que el principal partit de l’oposició «no tingui un posicionament clar» sobre aquesta qüestió, i aprofita per recordar l’ambigüitat amb que Liberals va enfocar aquest assumpte durant la passada campanya electoral.
 
El cert és que l’Executiu taronja i Ld’A tenen enfocaments diferents de com s’ha de plantejar la negociació i del timing a seguir. No obstant aquestes diferències el procés que s’ha de seguir només té una via, ja que a Brussel·les només es pot parlar amb una sola veu, que ha de ser la d’Andorra deslliurada de qualsevol marca política.
 
Pretendre fer-ho d’una altra manera significa que la negociació està abocada al fracàs i representaria posar en perill el creixement del Principat. De l’habilitat negociadora que tingui Andorra dependrà el volum de legislació europea que s’acabi assumit, i és en aquest punt on s’hauran de centrar els esforços per fer veure als interlocutors de la UE que  un microestat con Andorra no està en condicions d’adoptar el mateix que Brussel·les exigeix a altres estats. Aquest és el gran repte per al qual es fa necessària la participació del principal grup de l’oposició, que ara està a l’espera de rebre els informes que ha encarregat a uns assessors per acabar de definir el seu plantejament i alhora fer aportacions al Govern. Sí s’ha de lamentar que les dues parts no hagin estat capaces de trobar la sintonia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT