PUBLICITAT

Monica Otero Pérez Experta en seguretat informàtica

«Els sistemes informàtics estan per tot arreu»

Per Natàlia Mena

La protagonista d’aquesta contra va créixer escoltant històries i contes sobre la migració, el que no sabia és que L’experimentaria personalment. Monica Otero, originària de Galícia, ha escollit des de 2013, Andorra com a casa seva amb el seu marit (del Regne Unit) i una filla en comú de quatre anys. El seu viatge va començar a la universitat de Santiago de Compostela, amb el desig de ser funcionària, com molts; però li va resultar impossible assolir aquesta fita. Això va canviar la seva vida impulsant-la a deixar la seva llar i anar a treballar a l’estranger. Va començar com a ajudant d’escola al Regne Unit, vivint en habitacions compartides durant cinc anys abans de convertir-se en mestra qualificada. Aquesta etapa la va portar a conèixer la seva parella i transitar cap a la consultoria informàtica en el sector privat.
 
–Quin tipus d’empresa han creat?
–Les empreses grans han de controlar l’accés del seu personal a diferents parts dels sistemes interns d’informàtica. Per exemple, en un hospital, no voldries que qualsevol membre de la plantilla tingui entrada als detalls privats de tots els pacients. Igualment, qualsevol professional que necessiti l’accés hauria de tenir-lo immediatament sense cap mena de retard. La nostra companyia es diu ALLOut Security i el que fem és vendre productes de software, per ajudar altres organitzacions a què aconsegueixin això. Els nostres clients potencials es troben en qualsevol indústria en què el control de dades sigui quelcom important, especialment la fabricació i la banca.

–Quines són les característiques d’un professional especialitzat en solucions de seguretat?
–Per ser un bon professional del sector són essencials talents diversos, especialment per assistir els usuaris a comprendre i utilitzar els nostres productes. Això requereix claredat, pensament crític i sobretot, una voluntat d’entendre el nostre públic en lloc de centrar-se només en els aspectes tècnics de les nostres ofertes.

–Per què és necessari que les companyies adquireixin aquest servei?
–T’agradi o no, els sistemes informàtics estan per tot arreu: no pots accedir a cap edifici públic ni comprar sense exposar-te a ells. Funcionen només si són accessibles i protegits adequadament. No parlo només de pirates informàtics; en el 99% dels casos, es tracta de protegir la informació contra errors involuntaris. Pensa a escanejar una peça de roba a una botiga: si el lector no està configurat correctament, la dada es pot enviar equivocadament... És la seguretat que evita aquestes incorreccions.

–Existeix consciència al Principat en qüestions de seguretat d’informació?
–L’economia aquí és especial. Tenim una gran indústria turística i també un sector de serveis financers que està molt ben consolidat. El que també existeix és una àmplia base industrial, per descomptat, de manera que hi ha negocis menys grans, que tenen els requisits per mantenir polítiques de seguretat interna complicades. Els que sí que ho apliquen són l’àmbit públic i el bancari.

–Què li va atreure d’Andorra?
–És un indret increïble amb una cultura acollidora. ALLOut Security va triar establir la seu aquí a causa de la flexibilitat del país i el suport del Govern a les empreses internacionals. Venem productes en uns 20 països, incloent-hi EUA, la UE, Canadà, Austràlia, Sud-àfrica, Amèrica Llatina i el Pròxim Orient. Ara farà una dècada que vam arribar aquí a Andorra, el que confirma que entre aquestes valls hi estem a gust professionalment i personalment. El Principat és un territori envoltat de natura, segur, amb una bona qualitat de vida i ple d’oportunitats per seguir expandint-nos en el nostre camp.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT