PUBLICITAT

JOSÉ BARBOSA Cap d'àrbitres de la FAF

JOSÉ BARBOSA: «Ara hi ha més respecte cap als àrbitres»

José Barbosa, en una roda de premsa.
José Barbosa, en una roda de premsa.
L’entrada de Xavier Moreno com a assessor extern de la Federació Andorrana de Futbol en matèria d’arbitratge es fa amb l’objectiu de fer un pas endavant més en pujar el nivell d’aquest col·lectiu. José Barbosa fa anys que s’encarrega també que hi hagi una progressió en aquesta part del futbol nacional.
 
–Quin és el nivell actual de l’arbitratge al país?
–Els últims anys ha pujat molt. Estem molt satisfets de tot el que s’està aconseguint. A més, ara amb l’entrada de Xavier Moreno confiem que aquest augment segueixi. Tinc tota la confiança que serà molt positiu per a tots.
 
–Actualment tenen prop d’una vuitantena de col·legiats entre el futbol i el futbol sala. Quina és la xifra a la qual voldrien arribar?
–El centenar és l’objectiu que ens hem marcat. Quan vaig deixar l’arbitratge, ara fa 10 anys, només hi havia 12 àrbitres. I ara hi ha quasi vuitanta. Està molt bé l’increment que hem tingut, però en necessitem més perquè la quantitat de partits que hi ha cada setmana en totes les categories és molt gran. La federació fa temps que s’esforça molt perquè la xifra augmenti i s’han fet passos importants, amb convenis amb altres països.
 
–Però ja se sap que ser àrbitre mai ha estat fàcil...
–Per sort, ara hi ha més respecte cap als àrbitres que no pas abans. Ho he estat durant 14 anys i en aquella època no hi havia ni molt menys el respecte que hi ha ara. Llavors era molt dur, amb moltes amenaces tant dels mateixos jugadors o entrenadors, com des de la graderia. Tot això, per sort, ha canviat molt, i ja no és habitual ni molt menys. S’ha fet molta pedagogia i campanyes com les que ara s’ha iniciat de tolerància zero, sempre ajuden. En partits de base, si es produeixen insults, l’àrbitre té la capacitat d’aturar el matx. Aquest és un bon camí perquè no es produeixin segons quines actituds.
 
–La captació de nous àrbitres com està funcionant?
–S’estan fent moltes campanyes perquè la gent s’interessi, sobretot entre els joves. Es va a les escoles a explicar que significa ser col·legiat.
 
–Qui apunta molt bones maneres és Luis do Nascimento. Quin futur li pronostica?
–Ho està fent molt bé. N’estem molt satisfets. A més, també té dos assistents molt bons com Hugo Jordan i Manel Nogueira. Va per molt bon camí i està aconseguint unes puntuacions molt bones allí on va a xiular internacionalment. Una prova de la seva feina són els partits que ha dirigit aquest any fora. Ha realitzat ja cinc sortides en el seu primer any com a internacional, que temps enrere això era impensable. Ha xiulat en partits de seleccions sub-17 i sub-21 i a la Youth League. Té una cosa molt bona, que és que li agrada arbitrar, i això és bàsic per fer-ho bé i seguir progressant. Li veig un gran futur i m’agradaria que en els propers anys xiuli partits importants.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT