PUBLICITAT

Els preus augmenten el 0,5% a l'abril i situen la variació anual en l'1,8%

  • La inflació comença a moderar-se després de mesos de pujades
  • L'IPC subjacent va ser negatiu per primer cop des que es calcula
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Interior d'un supermercat andorrà. Foto: TONY LARA

Els preus van registrar un increment del 0,5% a l'abril, de manera que l'Índex de Preus al Consum s'ha situat en l'1,8%. Així ho ha fet públic aquest dijous el Departament d'Estadística. Les dades mostren que els grups que mantenen un comportament a l'alça són els que tenen unes variacions mensuals que pugen quan l'any anterior baixaven (habitatge i restauració) i els que pugen més que l'any anterior, com és el cas del transport. En canvi, mantenen un efecte moderador sobre l'IPC els grups que tenen unes variacions mensuals que pugen menys que l'any anterior (roba i calçat), els que baixen quan l'any anterior pujaven (esbarjo i mobles), els que es mantenen estables quan l'any anterior pujaven (béns i serveis diversos), els que baixen quan l'any anterior es mantenien estables (ensenyament i alimentació) i els que es mantenen iguals que l'any anterior (salut).

Si es descompta l'augment dels preus dels carburants i els productes frescos, la inflació subjacent va registrar a l'abril 2010 una variació mensual del 0,3% --l'abril de l'any passat va ser del 0,7%--, situant la variació interanual a l'abril 2010 al -0,1%. En paràmetres anuals, l'IPC subjacent va registrar per primer cop en la història una variació negativa, concretament del -0,1%, després de caure quatre dècimes.

Tot plegat, però, va quedar dissimulat per l'alça dels preus del petroli, amb unes variacions anuals positives que passen del 17,9% al 20,4%. De la mateixa manera, els productes frescos també es van continuar recuperant el mes passat, però ho van fer amb variacions menys fortes que en el cas dels productes petrolers, passant de l'1,6% al 2%.

Quant als països veïns, l'IPC d'Andorra se situa lleugerament per sobre del de França, que a l'abril va créixer un decimal, situant-se a l'1,7% --al març era de l'1,6%. El lleuger increment va ser de nou provocat per una forta pujada dels preus de l'energia.Per a més informació consulti l'edició en paper.Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT