PUBLICITAT

Claret atribueix als comuns el descens de bolos locals de l'ONCA

  • El director diu que la «voluntat» del patronat és incrementar el 2012 els concerts al país
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
El concert de Sant Antoni del 2010: l'últim que va tenir lloc a la Massana Foto: EL PERIÒDIC

El 2011 va ser l'any de la desaparició de l'Orquestra Nacional. Tant en format clàssic com en format de cambra. Els tres únics bolos andorrans de l'any passat –l'habitual gala del Narciso Yepes i els tradicionals concerts de Santa Cecília i de Nadal– donen fe de la presència testimonial, gairebé residual, de la formació clàssica de referència en el panorama nacional. Pel camí es van quedar les altres cinc cites ordinàries del calendari andorrà de l'ONCA: els concerts de Sant Antoni, a la Massana; de la Neu, a Canillo; de Setmana Santa, a Ordino; d'Estiu, a Escaldes, i de Casa de la Vall, a la capital. I no vas tenir pèls a la llengua, Gerard Claret: segons el director de l'ONCA, la caiguda dels bolos locals cal atribuir-la al fet que els comuns van fer la clàssica tisorada a costa de l'ONCA: «Els concerts de Sant Antoni i de la Neu s'han deixat de fer perquè eren els comuns els que els organitzaven», va apuntar ahir en la presentació del concert d'inauguració de la nova sala d'Anyòs Park.

Tot plegat –convé recordar-ho– amb un pressupost que, tot i registrar una considerable retallada del 10%, es va enfilar el 2011 fins als 463.000 euros. ¿Es repetirà aquest 2012 el mutis de l'ONCA? Els indicis apuntaven al pitjor, perquè el calendari del curs és ara mateix una absoluta incògnita i només n'ha transcendit l'habitual participació al Palau de la Música Catalana, en el marc del Petit Palau: serà el 21 d'abril i amb el Cor de Cambra del mateix Palau. Però Claret, que va qualificar com a «molt especials» les circumsntàncies del 2011 –amb les eleccions al mig que ho enverinaven tot, això també s'ha de dir–, va fer ahir un esforçat exercici de voluntarisme per veure l'ampolla mig plena: «Estem tancant la programació del 2012 amb el patronat de la Fundació, i la voluntat de totes les parts és que incrementar l'activitat de l'ONCA a Andorra».

Més activitat equival a més concerts. I la veritat és que això no serà dificil si prenem com a referència les tres úniques aparicions del 2011, quan el gros de la programació de l'ONCA es va concentrar en els compromisos internacionals als festivals de Peralada, Cap Roig i Pablo Casals, a part del Palau de la Música i l'Auditori de Girona. Claret va regar la dosi d'optimisme amb un rajolinet de realisme –«Som conscients que la situació és complicada, però hem de tenir confiança, i la voluntat de recuperar el ritme hi és», va dir– abans de confirmar que Marzi Conti, el director principal de l'ONCA en format clàssic, continuarà al càrrec al llarg del 2012.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT