PUBLICITAT

Més severs amb la corrupció i protectors amb els infants

  • Els parlamentaris examinen i voten les lleis qualificades de modificació dels Codis Penals
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'equip del Govern: Jordi Cinca i Daniel Armengol, en primer pla, i el ministre de Jutícia, Xavier Espot, darrere Foto: TONY LARA

El Consell General examinarà i aprovarà, avui, els projectes de llei qualificada de modificació del Codi Penal i del Codi de Procediment Penal per respondre a les recomanacions que va fer el Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO), en l'informe de la tercera avaluació a Andorra. Les modificacions al Codi Penal tenen per a objectiu potenciar la lluita contra la corrupció i el terrorisme; i d'adaptar el text a l'adhesió al Protocol opcional de la Convenció sobre els drets de l'infant relatiu a la venda d'infants, la prostitució infantil i la utilització d'infants en la pornografia, adoptat a Nova York el 2000, i l'adhesió al Conveni del Consell d'Europa sobre la protecció dels menors contra l'explotació i l'abús sexuals, signat a Lanzarote el 2007.

En quant a les modificacions que es vol introduir al Codi de Procediment Penal, tenen per a objectiu «fer-lo més segur en la seva aplicació i garant dels drets fonamentals dels ciutadans». La novetat més rellevant en el Codi Penal, és la tipificació de noves figures i agreujants en els delictes de corrupció i tràfic d'influències. També es modifica en aquest sentit la corrupció judicial o prevaricació per als batlles i magistrats. Crida l'atenció la modificació de l'article 381 de Tipus agreujat que estableix que el funcionari o l'autoritat que «rebi avantatges indeguts o accepti oferiment o promesa pe realitzar o per haver realitzat, en l'exercici del seu càrrec, una acció o una omissió injusta, per retardar tràmits o per adoptar un acte de natura política, ha de ser castigat amb pena de presó d'un a quatre anys». I quedarà inhabilitat per un període màxim de sis anys. El particular que exerceixi el suborn sobre el funcionari o l'autoritat també serà castigat amb una pena de presó màxima de dos anys i no podrà contractar amb les administracions durant quatre anys. Els batlles i magistrats que acceptin un suborn seran castigats amb una pena de presó de tres mesos a tres anys, i la inhabilitació serà per un període màxim de sis anys. Però, si l'acte del batlle o del magistrat és retardar una resolució o emetre una resolució injusta, la pena de presó podrà ser de dos a cinc anys i la inhabilitació per un període màxim de sis anys. Els particulars que ofereixin suborns s'arrisquen a una pena de presó màxima de dos anys i la prohibició de contractar amb les administracions per un període màxim de quatre anys, i en supòsit agreujat, a una pena de presó de tres mesos a tres anys. El tràfic d'influències, serà castigat amb una pena de presó màxima de tres anys, tant per als particulars com per als càrrecs públics o funcionaris, que també seran suspesos per un període màxim de tres anys. La suspensió pot anar fins a cinc anys quan la influència derivi de les facultats inherents al càrrec.

Les preguntes / El Govern també respondrà en la sessió d'avui les preguntes dels parlamentaris socialdemòcrates, sobre l'ajornament de la construcció del Lycée a Encamp, els passos per cobrir les vacants per jubilació a la Policia, l'augment del 100% del preu del forfet escolar d'acompanyament; les reiterades queixes dels transportistes per la tramitació d'exportacions a la duana espanyola, el nombre de sol·licituds rebudes per a intercanvi d'informació fiscal, el malestar manifestat per les entitats esportives i les infraccions en la Setmana de Caça.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT