PUBLICITAT

Gil diu que els cònsols aposten perquè l'ITP sigui només comunal

  • Les recaptacions no són el que eren i els comuns no hi volen renunciar
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil Foto: TONY LARA

La batalla per l'ITP ja és aquí, si la setmana passada la majoria de cònsols s'expressava amb prudència, el dictamen del catedràtic Luís Alonso els ajuda a posicionar-se i reconeixen que no volen renunciar a res. Així ho va dir ahir, la cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, al programa Ara i Aquí d'RNA. Segons Gil els comuns es decanten perquè l'ITP sigui un tribut només comunal. Aquesta és una de les opcions que planteja el catedràtic Luís Alonso en el seu estudi sobre les conseqüències que té l'entrada en vigor de l'Impost General Indirecte (IGI) sobre l'Impost de Transmissions Patrimonials Immobiliàries (ITP). El dictamen determina que el fet que la Llei de l'IGI estableix que les transmissions immobiliàries que facin els empresaris i professionals ja no tributin per l'ITP, és contrari al que disposa la Constitució. Gil no va descartar plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat, però es va mostrar partidària d'arribar a acords amb el Govern «per trobar una solució satisfactòria per totes les parts».

Una solució que planteja l'estudi és convertir l'ITP en un tribut només comunal per a les operacions que no tributin IGI, a diferència de la situació actual en que es reparteix entre l'Estat (2,5%) i els comuns (1,5%).Gil va afegir que en cas contrari, el Govern hauria de compensar la pèrdua amb altres subvencions. Amb tot, la cònsol també va reconèixer que la recaptació en concepte d'ITP ja no és el que era i que en l'actualitat el canvi els afecta poc. En el segon trimestre de l'any, el Comú lauredià va recaptar 93.000 euros per ITP, quan el 2008 va arribar a ingressar-ne 500.000.

Altres cònsols també van manifestar la seva opinió a EL PERIÒDIC. El cònsol de Canillo, Josep Mandicó, va reconèixer que «ara l'ITP no és gaire perquè no genera ingressos. Però seria bo saber cap on es va amb tot això». A Encamp, Jordi Mas vol «quantificar la recaptació de l'impost i parlar-ne amb el Govern». Jordi Ordoñez , conseller de Finances del Comú d'Ordino, va explicar que la recaptació de l'any passat va pujar a 75.000 euros « i esperem que vagi a la baixa sense tenir un augment garantit». I va admetre que «el milió d'euros que rebrà de més aquest any el Comú d'Ordino per les transferències és molt més del que ingressàvem per ITP». Amb tot, com el cònsol de la Massana, David Baró, també aposta pel diàleg i per quantificar l'impost. Per a la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, «l'ITP és un impost que constitucionalment cal revertir als comuns perquè tenen competències en territori i béns immobles, i perquè vam acceptar de repartir-lo amb el Govern». Per últim, la cònsol d'Escaldes-Engordany, Trini Marin, afirma que «cal estudiar la modificació de l'ITP, perquè el que pot ser positiu avui pot deixar-ho de ser demà».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT