PUBLICITAT

El PS calcula que els ingressos s'han inflat en més de 25 milions

  • López critica l'augment de la despesa de funcionament i la «retallada de l'Estat del Benestar»
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pere López compareix acompanyat de Judith Salazar, ahir Foto: ANA / M. C.

El Partit Socialdemòcrata (PS) va fer ahir un primer anàlisi del projecte de pressupost pel 2013 presentat pel Govern la setmana passada. «L'hem analitzat i estudiat, i el qualifiquem de molt decepcionant», va manifestar el vocal del comitè executiu Pere López, exministre d'Economia i Finances. Principalment són cinc motius els que porten els socialdemòcrates a fer aquesta valoració, que deixa entendre que moltes coses haurien de canviar perquè el seu grup parlamentari hi doni suport el dia que el text arribi al ple del Consell General. Entre les principals crítiques hi ha una previsió d'ingressos «inflada, no realista», en «no menys de 25 milions d'euros».

López va assegurar que la previsió d'ingressos està «inflada, no és realista». Va assegurar que aquesta «no es pot complir», i considera que l'actual ministre de Finances, Jordi Cinca, ja n'és conscient. El socialdemòcrata es va centrar, sobretot, en la previsió d'ingressos per impostos directes, que valora «clarament impossible». López apunta a que no s'han tingut en compte les modificacions introduïdes en els impostos directes i les deduccions que s'hi contemplen. Per tot, va calcular que aquesta partida està inflada «en no menys de 25 milions d'euros».

Però aquesta no és l'única crítica. El segon aspecte a modificar per apropar posicions hauria de ser la despesa de funcionament. El PS va criticar que no es reduís i que les partides que s'hi inclouen augmentin en el seu conjunt: tant la despesa de personal com el funcionament pròpiament dit. Així, López va exposar que la partida per fer front a les «relacions especials» –personal de confiança, demandes d'informes i estudis, etcètera, «sense edicte»– augmenta un 13,5% i se situa prop del milió d'euros; la destinada a reunions, conferències i cursets creix en un 82% i supera el milió d'euros; per a desplaçaments i viatges també es preveu un increment del 35%; i per a l'atenció protocol·lària, que López va definir com «actes i celebracions», augmenta també en un 24%.

Així mateix, els socialdemòcrates lamenten les «retallades de les partides l'Estat del Benestar». És a dir, «es retalla en sanitat i educació, pilars bàsics de l'Estat del Benestar tal i com l'entenem nosaltres». En aquest punt, López va reconèixer que hi ha un augment en les partides d'ajuts socials, però va recriminar que «no és per voluntat política», sinó que respon a la necessitat de fer front a l'augment dels aturats involuntaris, una situació que «han contribuït a generar». A més, va criticar la «insuficiència» de les partides destinades a la reactivació econòmica.»No veiem mesures de reactivació», va sentenciar, i justament la manca d'activitat econòmica és una de les «principals preocupacions» dels habitants del país .

Com a darrer punt de crítica, López va comentar la partida d'inversions, que malgrat incrementi, «l'esforç és insuficient», el nivell d'inversió és «molt per sota del que necessita el país», i també és inferior al volum pressupostat en els projectes del govern socialdemòcrata, va recordar l'exministre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT