PUBLICITAT

«Res fa pensar» al Govern que sigui necessari contractar nous policies

  • Espot afirma que «no existeix la necessitat de convocar el concurs» malgrat els jubilats
  • L'augment de la delinqüència porta Rios a valorar que el nivell de seguretat està «en perill»
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Membres dels sindicats de policia omplen l'espai destinat al públic de la sala de plens, ahir. Foto: TONY LARA

Hi ha una setantena d'agents i comandaments de la policia que podrien jubilar-se avui mateix. Això és aproximadament un terç del cos, tal i com va assenyalar el conseller general socialdemòcrata David Rios. L'any passat es van jubilar 13 policies. I l'activitat delictiva va créixer un 6,55% durant el darrer any judicial, tal i com va exposar el fiscal general en la seva memòria. El Govern, en resposta a un acord del Consell General, va proposar la modificació del pressupost del 2012 per permetre cobrir les vacants que hi hagi al cos de Policia. Però no s'ha fet res. De fet, el ministre d'Interior i Justícia, Xavier Espot, considera que «res fa pensar» que sigui necessari convocar un concurs per contractar nous policies.

Així es va expressar ahir el ministre en resposta a les preguntes que va formular Rios, sobre la necessitat de cobrir les vacants al Cos de Policia. Espot va explicar que amb la reestructuració, i «l'absència de jubilacions des de l'abril», «no és necessari cobrir vacants». Però Rios no ho veu així, tal i com es va fer palès en la seva rèplica i repreguntes. El conseller socialdemòcrata va valorar que la «tant preuada seguretat andorrana està en perill», doncs «33 comandaments i 40 agents estan en disposició de jubilar-se». Així mateix, i recolzant-se en les dades que el Ministeri Fiscal va fer públiques sobre els delictes comesos durant el curs judicial 2011-2012 –en el qual els casos penals van créixer un 6,55%–, Rios va posar en dubte que s'estigui garantint el nivell de seguretat ciutadana, i va manifestar que «amb la seguretat nacional no s'hi juga». En aquest sentit, va assegurar que «no ens podem permetre no actuar», i va lamentar que «a sobre» s'agreugin les relacions entre aquest cos especial i el Govern. El conseller es va mostrar preocupat per la gestió del personal que està duent a terme l'Executiu, i va recordar que Andorra és «un dels països més segurs del món», i que per mantenir-ho es vol una policia per a «prevenció», no per a «repressió». Això és, calen més efectius al carrer. Per això es va preguntar si el Govern era «conscient del que passaria» si es jubilessin tots els policies que hi tenen dret.

Aquesta intervenció del socialdemòcrata va portar el ministre d'Interior, que exerceix la màxima direcció de la Policia, a acusar-lo «d'alarmisme innecessari», doncs «no comparteix» que la seguretat estigui «en perill». Les jubilacions que s'han donat «no crec que ens puguin portar a pensar que la seguretat està en perill». Espot va defensar que amb la reestrucutració organitzativa que s'ha implementat al cos «no existeix la necessitat de convocar un concurs», que a més «no es pot fer amb comptagotes». El ministre deixava entendre que cal tenir un nombre significatiu de baixes per fer el concurs, doncs els policies han de seguir una formació de prop de mig any. Així mateix, va assegurar que donat el cas, si hi hagués més baixes, «el Govern endegaria mesures de manera immediata». «Amb els efectius actuals la seguretat està suficentment garantida», va sentenciar Espot.

MÉS MALESTAR DEL SIPA / El vicepresident del Sindicat de Policia (SIPA), Joan Comella, que juntament amb d'altres policies va seguir el desenvolupament de la sessió del Consell General, va expressar preocupació per les declaracions del ministre d'Interior i Justícia. Va assegurar que Espot «demostra que viu en una altra realitat», doncs «realment hi ha mancances de recursos humans i materials». «Sorprèn el desconeixement» del ministre, va manifestar Comella, que va afirmar que «molts dels problemes interns són per la manca de recursos», i que aquesta situació els «obliga a fer un sobreesforç per garantir l'engranatge». Així mateix, el vicepresident del SIPA va aprofitar per denunciar que els equips policials són «limitadíssims» i que «no poden fer tota la feina que se'ls adjudica».

D'altra banda, Comella va demanar seguir «l'exemple del Govern» i preveure, també en el cas de la situació del cos de Policia, el «pitjor escenari», i en aquest avui mateix es podrien jubilar una setantena d'efectius. En aquest punt, el vicepresident del SIPA va lamentar que «no s'ha donat resposta ni hi ha un pla d'acció per fer front a una situació que afectaria directament a la seguretat», i va recordar, coincidint amb el ministre, que cal seguir una formació durant mig any, i que abans no s'assoleix ser un agent de policia s'ha de passar un any de prova.

Des que va entrar en vigor el primer acord d'intercanvi d'informació fiscal el mes de desembre del 2010, Andorra ha rebut 20 demandes d'informació, 19 de les quals posteriors al maig del 2011. França ha estat el país que n'ha demanat més, amb un total de 13 sol·licituds, seguida d'Espanya amb 5 i, finalment, Portugal i Argentina amb una cada país. Ho va explicar el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, responent una pregunta del conseller general socialdemòcrata Jaume Bartumeu.

El cap de Govern, Toni Martí, va respondre a la pregunta de la consellera general socialdemòcrata, Rosa Gili, sobre la situació del projecte del college d'Encamp mostrant la seva confiança en el Govern francès i assegurant que la seva construcció no ha quedat «abandonada» sinó ajornada per la situació econòmica del país veí. Segons Martí, França no disposa dels 17 milions d'euros que s'hi havien de destinar però que la inversió de tres milions per millorar el Lycée Comte de Foix demostra l'aposta del copríncep pel sistema francès a Andorra.

El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, va explicar que la setmana de caça de l'isard es va tancar amb tres infraccions, dues constatades durant la mateixa setmana i una posteriorment. Camp va donar a conèixer aquestes dades en resposta a la demanda d'informació formulada pel socialdemòcrata Gerard Barcia. La primera i la segona són de no col·laboració amb els banders a l'hora d'immobilitzar el vehicle i de confiscar material. La tercera és que dos caçadors van tornar dues anelles tancades no controlades pels banders.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT