PUBLICITAT

Jagland confia en els èxits que tindrà la presidència andorrana

  • El secretari general del Consell d'Europa afirma que l'agenda «s'integra perfectament»
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jagland singa el llibre d'or, mentre Martí i Dallerès s'esperen, ahir Foto: TONY LARA

El secretari general del Consell d'Europa, Thorbjørn Jagland, va assegurar que la presidència d'Andorra del Consell d'Europa està «molt ben preparada» i que l'agenda que ha proposat «s'integra perfectament» en la de l'organisme internacional. Jagland va fer aquestes declaracions en motiu de la visita que va fer ahir al país per entrevistar-se amb el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, justament per acabar de polir els detalls d'aquesta presidència, que Andorra assumirà a principis de novembre.

Segons va manifestar Jagland, la qüestió de l'educació de la ciutadania en la democràcia, prioritat que es marca el Govern per a la presidència del Consell d'Europa, «és un tema molt important», doncs «hem d'aprendre a viure junts dins d'Europa amb la diversitat que comporta». A més, considera que «Andorra és un bon exemple» de convivència i «d'aquesta diversitat cultural». De fet, és tant important que pel secretari general del Consell d'Europa, aquest tema haurà de tenir «continuïtat» en les presidències posteriors.

Més enllà de la temàtica escollida, Jagland també va assenyalar que Andorra «té un molt bon equip a Estrasburg» i es va mostrar convençut que el país «ho farà molt bé» al capdavant de l'organisme europeu. El consell perquè així sigui és «estar molt concentrat» en els temes proposats, doncs la presidència dura sis mesos.

Tant per la temàtica com per la bona organització, el secretari general del Consell d'Europa es va confessar «impacient» perquè Andorra assumeixi la presidència, doncs a més també serà la primera vegada que el Principat «presidirà un organisme internacional», va assenyalar.

LA IMPORTÀNCIA DE FER-HO BÉ / Justament perquè és la primera vegada que Andorra presidirà un organisme internacional, cal assegurar l'èxit. «No sempre un país patit presideix el Consell d'Europa», va recordar el cap de Govern. De fet, l'ambaixador representant permanent d'Andorra al Consell d'Europa, Josep Dallerès, va apuntar que «això passa ara i no tornarà a passar fins d'aquí a 25 anys», i per tant «no es tenen tantes possibilitats de sortir a la palestra». En aquest sentit, Dallerès va assenyalar que aquesta presidència donarà una visibilitat al país que «no sempre es té l'oportunitat de tenir».

Martí, per la seva banda, va insistir en la rellevància de la temàtica escollida, de l'educació de laciutadania en democràcia, i va defensar que la presidència andorrana contribuirà a «resituar el debat», doncs considera que «es parla massa d'economia i s'ha de parlar més de les persones». El cap de Govern va argumentar que l'Educació va «vinculada als drets de l'home», i és d'Europa d'on surt la Declaració dels Drets Humans. Així el tema escollit «torna a situar Europa on sempre ha estat, en la defensa dels drets humans».

D'altra banda, Dallerès va assenyalar que la reunió era de caràcter «protocol·lari», «obligada» quan hi ha un canvi de presidència, per tal que el secretari general pugui posar al dia dels temes que s'hauran d'assumir. Així mateix, va explicar que s'està acabant de perfilar les prioritats més específiques de la presidència. Aquestes es recolliran en un document que es preveu que estigui enllestit d'aquí una «quinzena» de dies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT