PUBLICITAT

La deducció de l'IGI pels estocs reduirà els ingressos en 20 milions

  • Cinca defensa que la modificació de la llei «esvaeix els temors» dels obligats tributaris
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca, pensatiu ahir al Consell General, entre Alcobé i Martí a l'espai reservat pel Govern Foto: TONY LARA

La modificació de la llei de l'Impost General Indirecte (IGI), que permet la deducció de l'impost per als estocs, finalment es va aprovar ahir. Això, segons el ministre de Finances, Jordi Cinca, pot repercutir en una menor recaptació de l'Estat d'uns 20 milions d'euros.

Però més enllà de la reducció dels ingressos previstos inicialment per IGI, l'important és que s'evita una doble imposició sobre els estocs, d'aquells que s'hagin importat des del 2010 i fins el 31 de desembre d'aquest 2012, doncs ja hauran pagat els actuals impostos indirectes pertinents, i a partir del proper 1 de gener haurien de tributar per IGI. Així, Cinca va destacar que amb la modificació s'aconsegueix la «neutralitat» de l'impost, i que aquesta és una mesura que «satisfà les expectatives i esvaeix els temors» dels obligats tributaris.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va recordar que el text presentat pel seu grup –l'IGI es va aprovar a partir de la proposició de llei socialdemòcrata– ja preveia una disposició transitòria per evitar la doble imposició, i que els consellers demòcrates de la comissió de finances, «malgrat les explicacions» van voler votar, i aprovar per majoria, la seva esmena de supressió d'aquell punt del text, i que després se'n van voler fer enrere fora de termini. Així mateix, va afegir que el canvi de visió dels demòcrates era una «reacció tardana a les queixes del sector comercial».

Va ser el mateix president de la comissió, Martí Salvans l'encarregat de respondre a bartumeu que la proposta socialdemòcrata era «massa oberta, poc acotada i difícil de controlar», i que per això, malgrat estar d'acord en el fons de la qüestió, es va rebutjar i es va dir de modificar-ho a posteriori. En aquesta línia, Salvans va advertir ahir que el text de l'IGI serà susceptible de canvis «puntuals» en el futur, doncs la directiva europea en la que es basa el text també ha patit nombroses modificacions des de la seva aprovació l'any 2006.

ALTRES CANVIS / El titular de la cartera de Finances també va explicar que s'havia aprofitat per fer d'altres canvis a la llei. Així, va comentar que es simplificava la gestió de l'impost per a la venda al detall, doncs reglamentàriament es podrà determinar per a quines operacions es pot realitzar el trasllat de l'impost sense consignar separadament la quota repercutida de la base de tributació. Aquest canvi simplifica el trasllat de l'impost en determinades operacions, sempre que l'entrega de béns o la prestació de serveis s'efectua a consumidors finals que no són empresaris i professionals.

Cinca va aprofitar per agrair als grups parlamentaris el fet que no haguessin fet esmenes al text i haguessin permès la seva ràpida tramitació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT