PUBLICITAT

Carlemany per a vianants

  • El 55% dels enquestats es manifesten a favor del projecte engegat pel Comú d'Escaldes
  • El cònsol Calvet acusa a l'Associació de veïns de practicar sistemàticament la intoxicació
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vianants passegen per Carlemany després que es coneguessin els resultats d'una enquesta a favor de fer per a vianants l'avinguda, ahir. Foto: ÀLEX LARA

l'opinió de la població enquestada pel Centre de Recerca Sociològica no ofereix massa dubtes, una amplia majoria formada per un 55% de persones es manifesten a favor de fer per a vianants l'avinguda Carlemany. Aquest percentatge contrasta amb el 20% dels enquestats que estan en contra i un 25% que no es defineix ni a favor ni en contra. La mostra està formada per 712 persones, majors de 18 anys, escollides de manera aleatòria a partir d'un llistat anònim amb tots els números de telèfon facilitat per Andorra Telecom.

Pel que fa als enquestats d'Escaldes-Engordany, la xifra de gent a favor baixa fins al 43%, i els que estan en contra pugen fins al 35%.

ARGUMENTS / Entre els motius que esmenten les persones que es mostren a favor de fer l'avinguda per a vianants, destaquen en primer lloc, amb un 50%, la comoditat per passejar i comprar, la tranquil·litat, menys soroll, un 23% pensen que serà beneficiós per als comerços, que atraurà més gent, i un 16% consideren que serà bo per al turisme. Altres arguments són que a totes les ciutats grans hi ha carrers per a vianants o per reduir i ordenar el trànsit al centre.

Els principals arguments en contra són els problemes de circulació i d'accés als hotels, per repartir les mercaderies,i que perjudicaria el comerç perquè passaria menys gent o només seria una zona de passeig.

RESULTATS / Tant els homes com les dones estan majoritàriament a favor que l'avinguda Carlemany sigui per a vianants (un 55%), tot i que hi ha més dones que no es defineixen (un 28% per un 22,5% dels homes) i més homes que s'han posicionat en contra (un 22, 5% dels homes per un 18% de les dones).

En els diferents grups d'edat l'opinió majoritària és a favor però destaca que els enquestats de 18 a 24 anys i els de 55 anys o més ho diuen en un percentatge una mica inferior que les persones que tenen entre 25 i 54 anys. D'altra banda, els més joves es mostren en contra en una proporció superior als enquestats de més de 55 anys.

Per nacionalitats, els francesos són els que més a favor es manifesten (71%), seguits dels d'altres nacionalitats (62,5%) i dels andorrans (56,5%). Els portuguesos estan d'acord en un 52% dels enquestats i els que menys, els espanyols en un 49%.

PERFIL ENQUESTATS / Entre les persones enquestades hi ha un 51, 5% d'homes i un 48,5 de dones,la majoria tenen entre 25 i 54 anys. Per nacionalitats la major part dels enquestats són de nacionalitat andorrana, seguits dels espanyols, francesos, portuguesos i gairebé un 10% de la resta de nacionalitats. Un 25% dels enquestats viuen a Andorra la Vella, un 23% a Escaldes, un 20% a la Massana, un 14% a Sant Julià, un 7% a Ordino i un 3% a Canillo.

En augmentar el nivell d'estudis s'incrementa la proporció de persones a favor del projecte. Segons l'ocupació en tots els grups el percentatge d'acord oscil·la entre el 55% i el 60%, excepte entre les mestresses de casa que és més alt (72,5%) i les persones jubilades que és el més baix (43%). D'altra banda, un 28% dels enquestats considera que hi ha altres carrers que s'haurien de fer per a vianants, principalment l'avinguda Meritxell.

Opinions diverses / L'Associació de Veïns de Carlemany va explicar que els resultats de l'enquesta a nivell nacional «no són significatius», en canvi a nivell d'Escaldes-Engordany no fan més que avalar les seves tesis contraries «fruit d'una decisió unilateral del comú». Al respecte considera que l'ajustament dels resultats indica que «alguna cosa s'ha fet malament en un projecte que no ha comptat en els seus orígens amb la implicació de veïns i comerciants».

Per la seva banda, el cònsol menor de la parròquia, Marc Calvet, va manifestar la seva satisfacció pels resultats, assegurant que posaran els mitjans que calguin perquè «tots els escaldencs sense excepció gaudeixin del projecte». Alhora va criticar a l'entitat veïnal per practicar de forma sistemàtica «la intoxicació» i d'intentar «esbiaixar al màxim un projecte centrant-se únicament en Carlemany» sense tenir present que es tracta d'una iniciativa «que va més enllà i aplega a tota la parròquia i a tots els escaldencs».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT